Hlavní obsah

V nominaci na Selkeovu trofej jsou rekordman Bergeron, obhájce Barkov a Lindholm

Kapitán Bostonu Patrice Bergeron je pojedenácté za sebou mezi finalisty na zisk Selkeovy trofeje pro nejlépe bránícího útočníka sezony NHL. Čtyřnásobného držitele trofeje doplňují v triu finalistů loňský vítěz Aleksander Barkov z Floridy a Elias Lindholm z Calgary.

Foto: James Guillory, Reuters

Kapitán Bostonu Patrice Bergeron.

Článek

Šestatřicetiletý Bergeron byl v uplynulém ročníku nejlepší v NHL ve vyhraných buly (991), což se mu podařilo posedmé v kariéře. Spoluhráč Davida Pastrňáka z útočné řady Bruins prodloužil svou sérii účastí mezi třemi finalisty už na jedenáct let. Překonal tak rekord Waynea Gretzkého v počtu nepřetržitých nominací na jednu z cen NHL - legendární útočník byl v 80. letech desetkrát za sebou mezi finalisty na Hart Trophy.

Dvojnásobný olympijský šampion, mistr světa a vítěz Stanley Cupu Bergeron získal Selkeovu trofej v letech 2012, 2014, 2015 a 2017. Dělí se tak o historické prvenství s Bobem Gaineym, jenž byl oceněn v prvních čtyřech letech, kdy byla tato cena udělována (1978-1981).

Loňský držitel trofeje Barkov byl pátou sezonu za sebou nejvytíženějším útočníkem Floridy, na ledě strávil průměrně 20:18 minuty na zápas. V hodnocení účasti na ledě si vylepšil své kariérní maximum na +36 bodů, což ho zařadilo na čtvrté místo mezi útočníky v lize.

Úchvatný comeback Davida Pastrňáka v NHL. Úryvek z pořadu Příklep na Sport.cz.Video: Sport.cz

Lindholm se uchází o trofej v NHL poprvé v kariéře. V 82 zápasech si připsal 61 plusových bodů, v čemž zaostal jen za svým kolegou z lajny Johnnym Gaudreauem. Mezi útočníky Calgary byl nejlepší mimo jiné v zablokovaných střelách (52), času stráveném na ledě (19:57 na zápas) či ve hře v oslabení (2:07 minuty na zápas).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články