Hlavní obsah

Vegas předvedlo osmý comeback. Hotovo? Statistiky mají celkem jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedete v konferenčním finále 2:0 na zápasy? Tak už se pomalu chystejte i na finále Stanley Cupu. Skoro 91 procent týmů (bilance 78:8), které vyhrály první dva zápasy, slavilo postup. Takže se nám rýsuje poslední série sezony NHL v podání Floridy a Vegas.

Foto: Sam Morris, ČTK/AP

Hokejisté Vegas Golden Knights slaví výhru ve druhém semifinále play offf.

Článek

„Hlavně si musíme dát pozor v prodloužení. Nemůžete uspět, když v nich máte bilanci 0:3," nabádal před druhým zápasem s Golden Knights kouč Dallasu Peter DeBoer. Ve Vegas se ale jeho týmu přihodilo to samé jako v úvodním duelu. Stars sice vedli o gól, stejně zase padli v nastavení. Tentokrát 2:3. Až bude DeBoer mluvit s novináři příště, už musí zmínit bilanci 0:4...

Vegas už v play off dokázalo otočit osm (!) duelů, ve kterých prohrávalo. „Protože se pořád držíme herního plánu. A to se vyplácí celou sezonu," řekl obránce Vegas Alex Pietrangelo.

Podobné scénáře měly dva zápasy prvního kola s Winnipegem, čtyřikrát nedokázal proti Golden Knights využít vedení Edmonton a dvakrát Dallas. „Máme silnou mentalitu, abychom se přes krize přenesli," těší kouče Bruce Cassidyho.

Jako v noci na pondělí, kdy Jonathan Marchessault dvě minuty a 22 sekund před vypršením základní hrací doby předskočil obránce a srovnal na 2:2. „V hledání cest za výhrami je Vegas lepší," uznal i DeBoer, který Golden Knights před odchodem do Texasu vedl tři sezony.

Pozoruhodný je příběh sedmadvacetiletého gólmana Vegas Adina Hilla, který čtyři roky pendloval mezi prvním týmem Arizony a farmou v Tucsonu a v minulé sezoně plnil roli dvojky za Jamesem Reimerem v San Jose. Švédský brankář Golden Knights Robin Lehner je na listině dlouhodobě zraněných, ze zdravotních potíží se nevymotal Logan Thompson, Laurent Brossoit, gólmanská trojka, se zranil v sérii s Oilers a šance se tak skvěle chopil Hill, kterého z lavičky jistí zkušený Jonathan Quick.

„To Adin udělal hlavní rozdíl v zápase. Když v prodloužení vychytal Johnstona, byl to klíčový zákrok," chválil spoluhráč Jack Eichel brankáře Hilla, který má v play off úspěšnost zákroků 93 procent.

Dallas se ale před domácími odvetami v Texasu míní vzepřít statistikám. Příklad si může vzít třeba z loňských výkonů Tampy. Ve finále Východní konference v Madison Square Garden prohrála s Rangers úvodní dva zápasy, přitvrdila a čtyřmi výhrami v řadě rozrazila finálové brány.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.