Hlavní obsah

VIDEO: Záhadná smrt bitkaře Boogaarda vyřešena. Po ranách trpěl degenerací mozku

NEW YORK

Záhadná smrt hokejisty NHL Dereka Boogaarda, který byl nalezen letos v květnu mrtev ve svém domě v Minnesotě, je vyřešena. Známý bitkař trpěl degenerativním onemocněním mozku, připomínající Alzheimerovu chorobu. To bylo způsobeno opakovanými údery do hlavy.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Derek Boogaard v dobách své bitkařské slávy..

Článek

Osmadvacetiletý Boogaard zaháněl chronické bolesti hlavy kombinací utěšujících léků a alkoholu, kterou oslabený organismus nevydržel.

Na závažnou poruchu upozornila Anna McKeeová z Bostonské univerzity, která se v posledních měsících zabývala příčinou hokejistovy smrti. Pomocí počítačové tomografie nalezla na Boogaardově mozku hnědé skvrnky, jež jsou příznakem onemocnění. To se projevuje ztrátou paměti, vznětlivostí, změnami nálad a případnou závislosti.

Rodák ze Saskatoonu zahájil kariéru v NHL před šesti lety v dresu Minnesoty Wild, do slavného newyorského klubu Rangers zamířil loni v červenci. Kvůli otřesům mozku a zranění ramena však přišel o valnou část minulé sezóny. Počet jeho odehraných zápasů v zámořské lize se zastavil na čísle 277.

Reklama

Související témata: