Hlavní obsah

Vousáč a dva holobrádci. Voráček šel k omladině, na mudrlanta si ale nehraje

Columbus/Praha

Kdo je teď nejproduktivnějším hráčem NHL bez jediného vstřeleného gólu? Jakub Voráček. Dvaatřicetiletý útočník si v Columbusu udržuje svou pověst mimořádného nahrávače. Po deseti startech v této sezoně NHL má díky asistencím průměr bod na zápas.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Český útočník Columbusu Blue Jackets Jakub Voráček.

Článek

Sám o sobě říká, že nikdy nebyl žádným velkým střelcem a pěkná přihrávka do šance ho potěší víc. Omladina z Blue Jackets už na tréninkovém kempu žasla nad Voráčkovým přehledem.

„On má snad oči i vzadu," komentoval to finský šutér Patrik Laine, který měl v plánu vytěžit ze spolupráce s Voráčkem návrat mezi kanonýrskou elitu, kam patřil v sezoně 2017-18, kdy se 44 góly skončil druhý za washingtonským kapitánem Alexandrem Ovečkinem.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Zkušený český útočník Jakub Voráček oslavuje výhru svého Columbusu Blue Jackets na ledě New Jersey s gólmanem Joonasem Korpisalem. Archivní foto.

Ježe Laine bude minimálně měsíc mimo hru se zraněním břišního svalu a v Columbusu museli kvůli tomu upravit sestavu. Nejstarší útočník na soupisce Voráček tak dostal k sobě do lajny dva nováčky: číslo 12 letošního draftu teprve osmnáctiletého Američana Colea Sillingera a dvacetiletého Rusa Jegora Činachova.

Když Voráček debutoval, spoluhráči bylo pět let

„Jake vedle nich vypadal, že je mu taky dvacet," vtipkoval trenér týmu z Ohia Brad Larsen. Voráčkova přihrávka přes celé útočné pásmo na volného beka Gabriela Carlssona však udala tón utkání, ve kterém Blue Jackets v sobotu porazili favorizované Colorado 4:2. Z deseti zápasů si tak připsali sedmou výhru a vyrovnali svůj nejlepší start sezony z ročníku 2017-18.

„Jake nám svoji lajnu pomohl seřídit. Kluci si vedle něj začali víc věřit. Na střídačce se s nimi hodně bavil a pak si vytvářeli dost šancí," viděl Larsen. „Jake nám už přes zápasem dával nějaké rady, spíš maličkosti, nijak to nehrotil. Ale fungovaly velmi dobře. Aby ne, když je v lize tak dlouho," tvrdil Sillinger, kterému bylo v době Voráčkova debutu v NHL na podzim 2008 pět let.

Český vousáč si ale před holobrádky nechce hrát na hokejového mudrce. „Když jim toho vyprávíte až moc, tak je to někdy i na škodu," ví z vlastní zkušenosti Voráček, ale své role lídra na ledě i v kabině se nezříká. „Proto mě (generální manažer) Jarmo (Kekäläinen) chtěl, abych ty kluky vedl."

Deset asistencí z deseti zápasů je jeho solidní vizitkou. Teď ještě přidat i nějaký ten gól. Čekání na úvodní trefu ale Voráčka vůbec neznervózňuje. V sezoně 2015-16 se trefil až v šestnáctém zápase.

Reklama

Související témata: