Hlavní obsah

Vrána o ztracené naději: Nesouhlasil jsem, jak to probíhalo. Pak jsem cítil, že důvěra je pryč

Úlevu a nadšení pociťoval český hokejový útočník Jakub Vrána, když se v pátek - poslední den přestupního termínu NHL - dozvěděl o své výměně z Detroitu do St. Louis. Po náročném přesunu, kdy kvůli sněhové kalamitě byly v Detroitu na čas zrušeny všechny spoje a on byl nucen přespat na letišti, už má 27letý pražský rodák za sebou premiéru v dresu Bluesmanů. Na ledě Arizony (prohra 2:6) sice nebodoval, těšit jej ale může důvěra trenéra Berubeho, jenž Vránovi dopřál 16:32 minut na ledě. Větší prostor dostal v NHL před více než deseti měsíci...

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Útočník Jakub Vrána (v popředí) zažil debut za St. Louis Blues. Na snímku v souboji s forvardem Arizony Claytonem Kellerem.

Článek

„V Detroitu se pro mě věci nevyvíjely dobře. Z výměny jsem byl nadšený, beru to jako novou příležitost. Chci ze sebe dostat to nejlepší," citoval Vránu ještě před zápasem v Arizoně St. Louis Post-Dispatch s tím, že letňanský odchovanec by chtěl mužstvu pomoct svou rychlostí, kreativitou a tahem na branku.

Vůbec poprvé se Vrána obšírněji vyjádřil ke své náročné sezoně u Red Wings. Sezonu sice začal v NHL, jenže v polovině října po dvou zápasech zamířil do asistenčního programu NHL a hráčské asociace NHLPA na pomoc hokejistům i jejich rodinám v případě psychických problémů, závislostí a dalších záležitostí.

„V prosinci jsem se vrátil a co se kondice týče, byl jsem připravený. Podstoupil jsem nějaké testy a měl jsem lepší výsledky než na tréninkovém kempu před sezonou. Byl jsem připravený hrát, jenže bohužel...," mrzí Vránu, že Detroit s ním měl jiné plány.

„Jsem jenom hráč a nerozhoduji, kdo nastoupí, a kdo ne. Takže přišlo rozhodnutí poslat mě na farmu a pak na listinu nechráněných hráčů. Přijal jsem to, jiná možnost ani nebyla, že... Neměl jsem z toho radost, někdy ale musíte přijmout i věci, které se vám nelíbí. Ale ano, nesouhlasil jsem s tím, jak to probíhalo," mrzel útočníka jenž loni pomohl reprezentaci k bronzu na MS, přesun do záložního týmu v Grand Rapids.

V 17 zápasech za Griffins vstřelil šest gólů, přidal pět asistencí a doufal, že bude povolán zpátky nahoru. V polovině února se skutečně dočkal.

„Bylo hezké hrát znovu s Detroitem v NHL, ale cítil jsem, že ten vztah už tam není," přiznává Vrána, jehož comeback měl jen třízápasové trvání. I generální manažer Red Wings Steve Yzerman se pak nechal slyšet, že ve vedení klubu chyběla víra, že se situace s vítězem Stanley Cupu s Washingtonem z roku 2018 obrátí k lepšímu.

A tak byl jediným východiskem trejd...

Kouč Blues Craig Berube sám přiznává, že před Vránou se otevírá nová šance získat si důvěru. S křídelním útočníkem po jeho příchodu mluvil, aby zjistil, jak je na tom po složitých posledních měsících psychicky.

„Pokusil jsem se trochu otevřít a dát mu vědět, že jsem tu pro něj. Musíme si navzájem důvěřovat a spolupracovat. Když s Washingtonem získal Stanley Cup, hrál v mužstvu důležitou roli. Musíme ho na tuto úroveň vrátit," plánuje Berube.

Reklama