Hlavní obsah

Z 0:5 do prodloužení! Velkolepý obrat ale Toronto nedotáhlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To byla divočina. Hokejisté Toronta se zapsali do dějin NHL, když během třetí třetiny pěti góly dokázali vymazat náskok hostů. Do hokejové historie však vstoupil i Columbus. První tým, co dokázal vyhrát, když během závěrečné části inkasoval pětkrát. Hosté si totiž rozhodující trefu schovali na prodloužení – 5:6!

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Kapitán Toronta Maple Leafs John Tavares po promarněné gólové příležitosti.

Článek

„Těch emocí… Nechci moc zabíhat do detailů. Musíme si probrat tu třetí třetinu. Ale našli jsme způsob, jak vyhrát. Přijeli jsme sem pro dva body, máme dva body,“ oddechl si kouč vítězů Pascal Vincent.

První dvě třetiny se hrály v columbuské režii. Blue Jackets vyhrávali osobní souboje, byli sebevědomí a systematicky navyšovali skóre. Využili k tomu i několika slabších chvilek ruského gólmana Ilji Samsonova. Po druhé pauze ale jako by si hráči prohodili dresy.

„Nikdo nebyl mrzutý, nikdo nenadával. Jen jsme se povzbuzovali, abychom konečně začali hrát náš hokej. Tohle je naše hala, chtěli jsme v ní předvést solidní výkon,“ řekl Auston Matthews, který při hře bez brankáře srovnával během 30 sekund ze 3:5 na 5:5.

Pozoruhodné bylo, jak postupně sílilo nadšení torontských fans v hledišti Scotiabank Areny po každé další domácí trefě. Když se ve 38. sekundě třetí části prosadil poprvé William Nylander, slavilo se ještě nesměle. Při Matthewsových zásazích už to byl hukot.

„Chtěli jsme dát našim fanouškům ve třetí třetině něco, z čeho by měli mít dobrý pocit, něco, na co bychom mohli být hrdí,“ prohlásil kouč Maple Leafs Sheldon Keefe.

Druhý bod ale v prodloužení trefil hostující Kent Johnson a Toronto se tak nepřiřadilo do historického seznamu mužstev, která pětigólovou ztrátu proměnila ve vítězství. Naposled to v NHL zvládlo Chicago proti Calgary v říjnu 2009. Z 0:5 na 6:5 v prodloužení. Toronto mělo zaděláno na stejný výsledek. Poslední krok ale nezvládlo udělat.