Hlavní obsah

Závislost na lécích, kokain, fentanyl. Jsem v šoku, oplakává manželka smrt bývalého hráče NHL

Ta zpráva šokovala celý hokejový svět. Bývalý americký útočník Jimmy Hayes, který v NHL odehrál 334 zápasů, zemřel před dvěma měsíci ve věku pouhých jednatřiceti let. Byl nalezen mrtvý ve svém domě ve státě Massachusetts. Jeho rodina nyní informovala o příčinách úmrtí, v těle vicemistra světa hráčů do 18 let z roku 2007 byly nalezeny kokain a fentanyl.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Hayes v dobách, kdy v NHL oblékal dres New Jersey Devils.

Článek

Jimmyho otec Kevin Hayes pro Boston Globe uvedl, že se spolu s Jimmyho manželkou Kristen rozhodli informace zveřejnit, aby pomohli jiným lidem v zabránění podobné další tragédie. Kevin Hayes starší, jehož mladší syn Kevin hraje NHL za Philadelphii, uvedl že před 16 nebo 17 měsíci u syna Jimmyho zpozoroval „malé změny" v chování. Všechno začalo zraněním...

„V tu dobu začal užívat léky proti bolesti. A ty vás dostanou... Bylo mu jednatřicet let, tak jsem mu nemohl říct, aby vyhledal lékařskou pomoct. Jen jsem mu řekl, že vidím problém, a pokud chce pomoct, jsem tu pro něj," řekl Kevin Hayes starší.

„Sám jsem byl závislý. Sice už jsem hodně, hodně dlouho střízlivý, ale o závislosti něco vím. Vím, jak silná může být, a co dokáže," pokračoval hráčův otec.

O tři týdny později mu Jimmy zavolal. „Sdělil mi, na jakých tabletkách je závislý. Že léky tišící bolest začal brát v době, kdy se zranil, a už je nikdy nevysadil. Řekl jsem mu, že půjdeme vyhledat odbornou pomoc. Té se mu dostalo v Haverhille, kam odjel a myslel jsem si, že všechno je na dobré cestě. Ale tyto sr.... (vulgární výraz) jsou silné," uvědomuje si Kevin Hayes starší.

Jimmy Hayes po sobě zanechal manželku Kristen a dva malé syny - staršímu Beauovi byly v době jeho smrti dva roky, mladšímu Macovi teprve tři měsíce. „Když jsem se dozvěděla o příčině Jimmyho smrti, byla jsem úplně šokovaná. Byla jsem si jistá, že to nebude souviset s drogami. Měla jsem za to, že to způsobil infarkt, nebo něco takového. Doma nikdy neprojevoval náznaky trápení," prohlásila Kristen.

Fentanyl
Používá se jako opioidní analgetikum. Je asi 100krát účinnější než morfin, ovšem s podstatně kratším účinkem (účinek sice nastupuje rychle, ovšem i rychle odeznívá). Tyto látky jsou stále častěji zneužívány pro jejich omamné účinky jako drogy. Závislost vzniká velmi rychle a z počáteční fáze psychické závislosti časem přechází do fáze závislosti fyzické.
Zdroj: wikipedia

Jimmy Hayes nastupoval v NHL v letech 2011 až 2018 za Chicago, Floridu, Boston a New Jersey. Během 334 zápasů zaznamenal 54 gólů a 55 asistencí. Hokej hrál naposledy v sezoně 2018/19 v nižší lize AHL.

Reklama