Hlavní obsah

Zohorna odmítl slávu, rekordní nájezdy sezony končily až ve 12. sérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během čtyř zámořských let už Radim Zohorna zažil dost věcí, ale aktérem závěrečného rozstřelu v zápase NHL byl vůbec poprvé. Český dlouhán se na ledě Montrealu sice neproslavil, Pittsburgh přesto odvezl body za výhru 4:3. Rozhodla o ní až 12. série.

Foto: Christinne Muschi, ČTK/AP

Hokejisté Pittsburghu slaví výhru v Montrealu.

Článek

„Jakmile se to rozjede, je to vždycky zábava,“ řekl o nájezdech obránce Penguins Erik Karlsson.

Rozstřel přitom začal dost zběsile. Z prvních čtyř pokusů padly čtyři góly. Canadiens potěšili mladíci Nick Suzuki a Cole Caufield, o pittsburské vyrovnávací trefy se postarali veteráni Kris Letang a Sidney Crosby. Pak ale měli ve čtyřech sériích navrch gólmani, za Montreal neuspěla např. loňská jednička draftu Juraj Slafkovský, za Pittsburgh ani ostřílené trio Jake Guentzel, Jevgenij Malkin, Karlsson.

V sedmé sérii se konečně prosadil domácí Sean Monahan, jenže Lars Eller zareagoval na jedničku. A koučové začali pokukovat po těch, kteří se k nájezdům dostanou většinou jen na tréninku. „Kluci na střídačce začínají trochu panikařit a doufají, že dáme gól, aby tam nemuseli. Ale zároveň dostanou příležitost k nájezdu, kterou by jinak neměli,“ podotkl Karlsson.

V desáté sérii vyrazil na montrealského gólmana Sama Montembeaulta i Zohorna, ale příklepem neuspěl. Před dvěma lety na farmě ve Wilkes-Barre Scranton přitom český forvard použil při nájezdu úspěšně bekhendový blafák, tentokrát na něj nedošlo. A jelo se dál.

Až křídelník čtvrté lajny Penguins Jansen Harkins na závěr 12. série nějak propasíroval puk do montrealské branky a odstartoval radost hostující střídačky i početné skupiny pittsburských tatíků, kteří se svými syny dorazili do Kanady v rámci tradičního Father’s Tripu.

„Nevím, jestli už (Harkins) někdy předtím jel nájezd v NHL (nejel). Natož aby dal gól. Takže pro něj osobně a i pro náš klub je to velký okamžik,“ usmíval se Karlsson.

K rekordu NHL, která zavedla rozstřel od sezony 2005–06, ale ještě pár nájezdů chybělo. V prosinci 2014 rozhodoval až ve 20. sérii o výhře Floridy nad Washingtonem Nick Bjugstad. Montrealské představení bylo každopádně nejdelší od 22. listopadu 2016, kdy Islanders porazili Anaheim po 14 sériích. V historické tabulce mu tak patří osmé místo.

„Fanouškům se to samozřejmě líbilo, v hale byl neskutečný hluk. V nájezdech už to může dopadnout jakkoliv. Nikdy nevíte, co se může stát. Ale byla to dobrá show,“ uznal i poražený gólman Montembeault.

Reklama