Hlavní obsah

Střela z jiné planety? Bedard ozdobil první duel hvězdných Connorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zámoří z toho bylo pozdvižení. Nejlepší současný hráč NHL a proti němu jeho potenciální nástupce vůbec poprvé ve vzájemném zápase. Osmnáctiletý Connor Bedard se sice blýsknul krásným gólem, ale Chicago na ledě Edmontonu vedeném Connorem McDavidem (0+2) prohrálo 1:4.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Vycházející hvězda Chicaga Blackhawks Connor Bedard pronásledovný Evanem Bouchardem z Edmontonu Oilers.

Článek

Zaoceánské servery se předháněly v kreativních označeních Bedardovy trefy ze 4. minuty zápasu. Kanadský útočník na modré převzal puk a pak ho bleskurychle uklidil do horního růžku brány hájené Stuartem Skinnerem. „Tahle střela nebyla z této planety,“ zněl jeden z titulků.

„Vypadá to, že už (Bedard) všechno zvládá opravdu dobře. V Chicagu se samozřejmě dějí různé věci, ale on se s tím vyrovnává. Hraje na velmi vysoké úrovni,“ řekl už před utkáním McDavid, který byl jedničkou draftu 2015 a Bedard ho napodobil o osm let později.

I když se před sezonou trochu pochybovalo, jak se bohem nadaný teenager přizpůsobí rychlejšímu tempu a větší tvrdosti, zvládá to solidně. Po 28 zápasech má 24 bodů (12+12) a vede bodování Chicaga i nováčků sezony.

V létě spolu oba Connorové dokonce společně trénovali, a tak si Bedard vyslechl od svého úterního soupeře i dost cenných rad.

„Je vám osmnáct a najednou nebydlíte s rodinou. V NHL se k vám chovají jako k dospělému. Neplatí tu žádná pravidla, zákaz vycházení a podobné věci. Všechno musí být vaší vnitřní volbou. Je potřeba být na to připravený, protože největší změny se uskuteční mimo led,“ vysvětloval McDavid.

S Bedardem se jeho premiérový ročník v NHL moc nemazlil. Chicago je přilepené u dna celkové tabulky, do konce sezony se zranil Taylor Hall, s nímž měl kanadský talent hrát v jedné lajně. Blackhawks neprospěla ani aféra kolem vyhazovu Coreyho Perryho, ovšem Bedardovu odhodlanost to nezlomilo.

„Není to nejvyšší kluk, ale je dobře stavěný. Urostlý a silný. Jeho vidění hry, způsob, jakým přemýšlí, jsou výjimečné. Pokud vás draftovali z prvního místa a hned hrajete NHL, tak musíte být dobří,“ řekla jednička draftu 2011 Ryan Nugent-Hopkins, McDavidův spoluhráč z Oilers. Ti jsou po bídném startu sezony na vlně a vyhráli už osm zápasů v řadě. Jejich kapitán pak bodoval v deseti po sobě jdoucích utkáních a pomalu šplhá ke špici bodování. S 38 body (10+28) je nyní sedmý.

„Nemyslím si, že se umím pohybovat tak rychle, McDavid je nejlepší hráč na světě. Věci, které dělá každé střídání, jsou šílené,“ prohodil Bedard. Jeho rána do edmontonské sítě ale taky nebyla vůbec špatná.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.