Hlavní obsah

Bykova chtěl i Montreal, ruský kouč si na NHL zatím netroufá

PRAHA

Ruští hokejoví trenéři Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin, kteří podruhé za sebou dovedli sbornou ke zlatým medailím na mistrovství světa, údajně po druhém triumfu ve Švýcarsku odmítli nabídku z NHL. Informaci o zájmu slavného kanadského týmu Montreal Canadiens prozradil asistent Zacharkin v rozhovoru pro ruský magazín Sport den za dnem. Oba ale prý odmítli s tím, že chtějí ještě pracovat doma.

Foto: www.khl.ru

Ruský trenér Vjačeslav Bykov

Článek

Bykov přiznal, že když se jeho jméno objevilo mezi kandidáty na trenéra Montrealu, byl polichocen. "Bylo to velké uznání a opravdu to člověka zahřeje na srdci. Jsem přece jen ještě poměrně mladý trenér a nemyslel jsem si, že by se něco podobného vůbec mohlo stát," sdělil francouzsky kanadskému webu corussport.

Musí ještě vypilovat angličtinu

Možnost, že by se přesto v budoucnu objevil na střídačce některého klubů z NHL, však 48letý kouč nevylučuje. "Člověk nikdy neví, hokejový svět se rychle mění. Jedná se o práci, která mne pochopitelně zajímá. A to bez ohledu na peníze. Vzít práci v NHL by bylo určitě zajímavé, ale stále se ještě mám mnoho co učit v Evropě," dodal skromně.

Navíc handicapem Bykova pro práci za oceánem by byla kvalita jeho angličtiny. "Moje angličtina není zrovna na špičkové úrovni. Na tom musím ještě zapracovat a doufám, že se mi to podaří," řekl ruský trenér, jenž při mistrovství světa tradičně na tiskových konferencích zodpovídá anglické dotazy jen prostřednictvím překladatele. Naproti tomu mu nedělá sebemenší problémy francouzština, za což může jeho desetileté hráčské působení ve Švýcarsku.

Fantastické smlouvě v Ufě asi NHL konkurovat nemohla

Většinu své rovněž úžasné hráčské kariéry ale Bykov strávil v CSKA Moskva a stejný tým vedli společně se Zacharkinem i v poslední sezóně Kontinentální ligy (KHL). Po šampionátu se ale se slavným klubem rozešli a dvojici ulovil další klub KHL Salavat Julajev Ufa. Podle listu Izvěstija si v Baškiristánu během dvouleté smlouvy vydělají dohromady deset miliónů dolarů, přičemž Bykov bude pobírat 2,7 miliónu dolarů ročně.

Pro srovnání - nejvyšší platy měli dosud v KHL Barry Smith z Petrohradu a Zinetula Biljaletdinov z Kazaně, oba v posledním ročníku inkasovali 1,5 miliónu dolarů ročně. Taková částka patří podle nedávné zprávy listu Globe and Mail mezi spíše nadprůměrné příjmy trenérů v kanadskoamerické NHL.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.