Hlavní obsah

Chystá se revoluční změna pro hokej. Potřebujeme ji, vysvětluje Fasel

Vancouver/Praha

O radikální změně reálně uvažuje Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Její prezident René Fasel před boji o medaile na juniorském světovém šampionátu v Kanadě přiznal, že IIFH dumá nad tím, jestli by se i všechny hokejové zápasy v Evropě neměly hrát na užších kluzištích, jak je to běžné v zámoří.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Článek

Fasel je totiž přesvědčený, že užší ledové plochy mohou přispět k větší atraktivitě jednotlivých zápasů.

„Když jsme v Kanadě sledovali juniorský světový šampionát, viděli jsme, že turnaj je na velmi vysoké úrovni. A jedním z důvodů možná je, že se hraje na menším kluzišti," nechal se slyšet Fasel, který příští rok v květnu po více než 26 letech skončí z vlastního rozhodnutí v pozici šéfa IIHF.

Zatímco evropská kluziště mají podle mezinárodních standardů na šířku 30 metrů, ta v zámoří včetně NHL jsou o čtyři metry užší.

„I na zimní olympiádě 2010 ve Vancouveru jsme se rozhodli hrát na menším ledě a byl to výjimečný turnaj. Kdybyste se o tomto tématu bavili se staršími hráči z Evropy, možná by nebyli nadšení, ale zřejmě takovou změnu potřebujeme," soudí Fasel.

V IIHF proto začíná převažovat názor, že by se na užším kluzišti měly hrát i mezinárodní turnaje konané v Evropě a dokonce i evropské domácí soutěže. Už nyní je jisté, že na úzkém ledě se uskuteční seniorský šampionát v roce 2022 ve Finsku i olympijské hry v Pekingu v tomtéž roce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) a šéf českého hokeje Tomáš Král.

Právo/Vlastimil Vacek

„Prostě by mělo být naším cílem, abychom v budoucnu zavedli stejné rozměry hracích ploch jako v Americe," uzavírá Fasel.

Letošní seniorské MS na Slovensku i příští juniorský šampionát v Ostravě a Třinci se však ještě bude hrát na kluzištích současných „evropských rozměrů".

Reklama

Související témata: