Hlavní obsah

Drama v Břeclavi i Trenčíně aneb Jak necelé tři vteřiny všechno změnily. I pro český nároďák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klepali se, ne že ne. Jak nepravděpodobně se před zápasem se Švédy jevilo, že by česká hokejová osmnáctka po skalpu Američanů a Němců mohla proti Třem korunkám prohrát o více než pět branek, čímž by na Hlinka Gretzky Cupu přišla o postup do semifinále, za stavu 0:4 jí ve třetí třetině najednou bylo ouvej. Středeční večerní zápletka v Břeclavi však byla jen slabým odvarem toho, k čemuž v témže čase došlo zhruba o 120 kilometrů na východ v Trenčíně...

Foto: ČTK / Paprskář Pavel, Profimedia.cz

Finští hokejisté do osmnácti let se radují z gólu proti domácím Slovákům.

Článek

Až když v 56. minutě obránce Jakub Fibigr našel recept na do té doby neprůstřelného švédského gólmana Liva, přišla česká úleva. A pořádná, protože teprve až tehdy si čeští mladíci mohli být jistí, že postup do semifinále už si vyrvat z rukou nenechají a oči pro pláč zůstanou Švédům.

Oproti paralelně hranému zápasu v Trenčíně mezi domácím Slovenskem a Finskem ale šlo v Břeclavi o pouhou selanku.

Když výběr Suomi na úvod turnaje nasázel devět gólů Kanadě, nikdo snad nemohl pochybovat, že by svěřenci kouče Marka Kauppinena nepostoupili do bojů o medaile. Jenže následovala překvapivá porážka se Švýcary, takže před skupinovou derniérou stál před Finy jasný úkol: porazit Slováky za tři body.

Nic nemožného, řeklo by se na první pohled, když domácí mančaft měl po dvou odehraných duelech nula bodů a dvacet inkasovaných gólů.

Jenže Finové se ve středu večer neuvěřitelně trápili. Slováky držel výborný gólman Martin Haronik, který přitom do turnaje vstupoval až jako trojka. A když i v poslední minutě byl stav stále nerozhodný 1:1, nervózní švýcarští hokejisté sledující zápas na tribuně trenčínského zimáku Pavola Demitry už začínali slavit.

To oni by totiž za takového stavu obsadili druhé místo za Kanadou a šli v semifinále na českou osmnáctku.

Když už běžely poslední vteřiny, útočník Tuomas Suoniemi tak trochu z nouze vypálil za pravým kruhem a dosavadní rozpoložení na stadionu se v čase 59:57 zcela otočilo. Na finské straně propukla obrovská euforie kontrastující se slovenským a hlavně švýcarským smutkem.

„Závěrečný nápor Finů byl velmi silný, dlouho nás drželi v obranném pásmu. A při poslední střele zápasu jsem puk uviděl na poslední chvíli a to už bylo pozdě," soukal ze sebe Haronik.

„Víra, že máme šanci vyhrát, nám zůstala po celou dobu. Jsem na tým hrdý, jak to zvládnul," říkal naopak finský kouč Kauppinen a velebil střelce Suoniemiho, na kterého si Češi v pátek budou muset dávat velký pozor.

Nebýt jeho, čekali by svěřence kouče Davida Čermáka v pátek Švýcaři, které týden před turnajem ve dvou vzájemných zápasech ze tří v Davosu porazili. Takhle se Češi musejí chystat na Finy a sedmnáctiletou hvězdičku Suoniemiho, který na Hlinkovi kraluje se čtyřmi góly a stejným počtem asistencí kanadskému bodování.

Reklama