Hlavní obsah

Euforie! Nemůžu být na holky víc pyšná, raduje se trenérka hokejistek po postupu

Klidem a úsměvy dodávala českým hokejistkám v klíčové bitvě dostatek sebevědomí. Carla MacLeodová svým pozitivním přístupem pomohla k historickému postupu do semifinále MS hned na své první velké akci v roli trenérky národního týmu žen. Její svěřenkyně odehrály proti favorizovanému Finsku naprosto vyrovnanou partii, ve které se nakonec přiklonilo štěstí na jejich stranu. Výhru 2:1 v prodloužení vystřelila obránkyně Aneta Tejralová.

Foto: Henning Bagger, ČTK/AP

Češky se radují z gólu proti Finsku.

Článek

Ještě nikdy se české hokejisty neprobojovaly do semifinále mistrovství světa. Třikrát skončily na hokejkách výběru Suomi. Konečně se jim podařilo tohoto soupeře zlomit. „Jsem z holek nadšená. Mám štěstí, že jim můžu pomoct, aby viděly svůj potenciál. Sleduju tenhle úspěch z první řady a nemůžu na hráčky být víc pyšná," rozplývala se MacLeodová v rozhovoru pro web šampionátu.

„Některé hráčky tu jsou už deset, patnáct let. A snaží se udělat ten jeden krůček mezi elitu. Obrovský úspěch už byl kvalifikace na zimní olympijské hry, ale holky chtěly ještě výš," pokračovala trenérka.

Klíčem ke čtvrtfinálovému úspěchu byl týmový výkon, ze kterého vylétly tři klíčové ženy. Brankářka Klára Peslarová je s úspěšností zákroků 96,59 % nejlepší gólmankou šampionátu a proti Finsku si připsala 36 zákroků. „Byl to pro mě těžký zápas. Soupeřky se hodně dobře tlačily do branky, takže jsem těžko sledovala puk," vysvětlovala Peslarová. „Ale obrana skvěle blokovala a holky na mě řvaly, kde kotouč poskakuje. Komunikace byla klíčová."

Druhou hrdinkou byla Daniela Pejšová, nejproduktivnější obránkyně turnaje zaznamenala ve druhé třetině čtvrtý gól a celkově osmý bod. „Nevyšel nám signál po vhazování, ale zůstala na pravém kruhu a přišel ke mně puk. Tak jsem se jen otočila a vypálila, jak nám radí trenéři," usmívala se Pejšová, která na ledě strávila přes 27 minut a postarala se o vedoucí branku.

Rozhodující trefu nakonec obstarala v prodloužení Aneta Tejralová. Svůj první gól si česká obránkyně schovala na nejlepší možnou příležitost, když v prodloužení už po 41 sekundách skvěle přečetla hru. „Napadala jsem jejich kapitánku. Slyšela jsem pokyn trenérů, aby vyhodila puk, automaticky jsem tedy jela k mantinelu," popisovala autorka vítězné branky pro hokej.cz.

Zakončovat však původně nechtěla. „Plánovala jsem nahrávat do druhé vlny. Nevím, co se stalo... Bůh mi pomohl s tím, že jsem vystřelila," těžko hledala slova. Rána na bližší tyč ale k překvapení všech propadla do sítě. „Euforie se nedá popsat. Říkala jsem holkám, aby mě štíply, jestli je to vůbec reálné," dodala s úsměvem Tejralová.

Reklama