Hlavní obsah

Extraliga ve srovnání s AHL zaostává. V zámoří jsou kluci bez brzd, rychlí a šikovní, září Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámořský hokej, to není jen NHL. Spousta českých mladých hráčů bojuje o patro níž, v American Hockey League. Patří mezi ně třeba Lukáš Rousek a Jiří Kulich. Ten se na webu Rochesteru rozvyprávěl o srovnání s extraligou, jak náročná a silová soutěž to je. Bývalý hokejový útočník a nyní skills kouč Radek Duda souhlasí. „Je to něco jiného než extraliga. Ta je obrovsky takticky zvládnutá, není tak rychlá, nehraje se fyzicky a kluci v ní nemají tolik dovedností. Pro mladé kluky je AHL obrovská škola," myslí si Duda.

AHL versus extraliga. Příspěvek z pořadu Příklep s Radkem Dudou.Video: Sport.cz

 
Článek

Sám si během kariéry AHL nevyzkoušel. Dodnes ale vzpomíná, jak na kempu Calgary dostal šanci zahrát si proti Hamiltonu Bulldogs. „To byla jatka. Ale teď je hokej jiný. Dynamický, rychlý, kluci jsou tam bez brzd. Chtějí nahoru, tak do toho dávají bomby," hlásí Duda.

Během léta pobýval jako skills kouč v zámoří a vše si mohl ověřit v praxi. „Trénoval jsem s kluky a viděl to. V AHL jsou hráči neskutečně skills vybavení, rychlí, ochotní udělat cokoliv, aby se dostali do týmu. Konkurence je tam obrovská," vykládá třiačtyřicetiletý bývalý útočník.

Adam Klapka a Calgary. Jak situaci vidí skills kouč Radek Duda?Video: Sport.cz

V dříve hodně defenzivní AHL nyní padá také hodně gólů. „Nebývalo to tak, hrálo se defense," přitaká Duda po připomínce moderátora pořadu Honzy Homolky z O2 TV. „Teď je to tak, že harmonika letí dopředu. Pět hráčů dopředu, pět dozadu, o tom je severoamerický hokej," rozzáří se nadšením Duda.

Který přestup nejvíce pomohl New Jersey mezi elitu NHL? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Když sleduje doma žákovské zápasy nebo dorostence, je to jiná podívaná a Duda z ní nemá radost. „Trenéři po vhazování křičí, ať vyhodí kluci puk, nebo to dají po mantinelu. Buly, šup, hlavně ze třetiny. Tam hráč dostane kotouč, podívá se, buď hraje nakrátko, nebo se snaží přečíslit, bruslí. To je moderní hokej," přesvědčuje expert.

Tvrdí, že jestli v Česku trenéři nebudou vnímat hokej právě tak, tak tuzemský hokej nemá nárok konkurenci dohnat. „No tak prostě vyhraju 6:5, no a co? Lidi budou spokojení, kluci si to užijou. Prostě dnešní hokej je o rychlosti, kterou český hokej nemá. A o přečíslování. Jestli nemáš rychlost, tak to nemůžeš ani přečíslit, to je přece jasné," dodává Duda.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice