Hlavní obsah

Gen lídra nikdo nenašel. Úbytek vůdců je dán dobou, soudí mentální kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možné lídra vychovat? A existuje skutečně „rozený lídr“? „Žádný gen lídra nikdo nenašel, takže teoreticky je to složka charakteru člověka. Charakter člověka se nedědí, dědí se temperament,“ odpovídá Marian Jelínek v pořadu Příklep na Sport.cz, v němž přibližuje mimo jiné svou práci mentálního kouče.

Gen lídra nikdo nenašel. Jejich úbytek je dán dobou. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Někdejší osobní trenér Jaromíra Jágra se tak snaží najít odpověď na otázku, odkud se vůdčí schopnosti berou. „Součástí charakteru jsou nějaké předpoklady vůdcovství a lídrovství. Samozřejmě, když vyrůstáte, tak je otázka, jestli jste v té partě a ve třídě šéfem, tak pak samozřejmě přebíráte tu pozici i v kabině," vysvětluje autor či spoluautor celé řady publikací.

Ze své kariéry hokejového trenéra vzpomíná zejména na dvě osobnosti. Zmiňuje je například v knize Vnitřní svět vítězů, kde jmenuje Davida Výborného, s nímž působil ve Spartě a Mladé Boleslavi, a Martina Straku ze svého angažmá v Plzni.

O českém humoru v kabinách NHL a Ivanu Hlinkovi coby mentálním kouči v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Říká se, že v dnešní době čeští trenéři marně hledají lídry ve svých kabinách. „Většinou to bývají ti, co se museli sami o sebe postarat," míní Jelínek. „Myslím, že to je možná trošičku odraz doby, že když si ten kluk nemusel lídrovství nějak extra vybojovat, protože tam nějakým způsobem fungují maminka a tatínek, pak to převezme agent," vyjmenovává a pozastavuje se zejména nad agenty.

Nečas prožívá v NHL skvělou sezonu. Diskuse s jeho mentálním koučem v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„To mě vždycky štvalo, že skončil zápas, ten kluk vám nic neřekl a za dvě hodiny vám volá agent. Já povídám: prosím tě, kolik je tomu hráči? Proč nepřijde?" podivuje se Jelínek.

Problém tedy vnímá v odlišné situaci dnešních mladých sportovců. „Najednou se nemusejí alfasamci vyrekrutovat, a to je trošičku dobou, ale je pravda, že neustále jsou typy lidí, kteří jsou jaksi takoví dominantnější," všímá si. „Myslím si, že geneticky to není a že se to dá vychovat," dodává Jelínek.

Více najdete ve videu z pořadu Příklep, kde zaznívají i další příklady slavných hokejových lídrů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko