Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Pracujeme s nechtěnými myšlenkami, vysvětluje mentální kouč hráčů NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce s bývalými i současnými hokejisty NHL, aktuálně například s Martinem Nečasem nebo Petrem Mrázkem, ale také dalšími sportovci mimo zimní stadiony. To je v současnosti pracovní náplň mentálního kouče Mariana Jelínka. V čem vlastně spočívá mentální koučink? „Je to práce s myšlenkami nechtěnými,“ uvádí v hokejovém pořadu Příklep na Sport.cz.

Příklep s Marianem JelínkemVideo: Sport.cz

 
Článek

59letý muž, který dříve byl i hlavním trenérem extraligových mužstev Plzně či Mladé Boleslavi, objasňuje svého aktuálního povolání. „Paradoxně si všimněte, že v těch sportovních výkonech i životě obecně nám nejvíce ubližují myšlenky nechtěné," líčí v diskusi s moderátorem Honzou Homolkou a šéfredaktorem sportovní sekce Práva a Sport.cz Martinem Kézrem.

„Mentální koučink, alespoň já se zabývám tím, jakým způsobem tyto myšlenky zpracovat, transformovat nebo vyblokovat. Těch technik je celá řada," vysvětluje Jelínek, který byl v minulosti také osobním trenérem Jaromíra Jágra.

„Cílem je dostat sportovce nebo jedince do stavu flow. To je stav, kdy jsme do výkonu transformováni natolik, že vlastně máme takzvaně čistou hlavu, respektive nemyslíme na nic," pokračuje.

Celý pořad Příklep si můžete přehrát nejen v audiovizuální podobě, ale také v podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata: