Hlavní obsah

Hadamczik pod palbou: Gratuluju! A ať se hraje na šest pětek, rýpe Hrdina. Fiasko, přidává se Koreis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dušuje se, že jím navrhnuté a výkonným výborem hokejového svazu odsouhlasené rozšíření juniorské extraligy ze současných 14 týmů na 16 od příští sezony jde ve prospěch mladých hráčů a jejich dlouhodobého rozvoje. Nemalá část odborné veřejnosti ale pro krok prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika pochopení nemá. Naposledy se proti němu vymezil mimo jiné trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Hrdina.

Článek

Konkurence, konkurence, konkurence. Tohle slovo zní jako mantra v posledních letech mezi tuzemskými hokejovými experty, kteří se shodují, že pro zvýšení konkurenceschopnosti českých mladíků je jedním z nezbytných kroků zúžení juniorské extraligy.

Místo toho ale přijde od nadcházejícího ročníku její rozšíření o dva účastníky, což už dříve; když šlo teprve o diskutovaný návrh; pro Sport.cz zkritizovali třeba sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák či Milan Antoš. Sice jsou členy sportovní komise svazu, na níž Hadamczik svůj názor přednesl a prosazoval, oba ale byli proti expanzi nejvyšší juniorské soutěže.

„Nejde o klasické rozšíření soutěže, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale je to soutěžní model, který po celou dobu splňuje podmínky dlouhodobého rozvoje mladých hráčů. Soutěž je rozdělena do tří fází a v každé z nich mají týmy motivaci, o co hrát, což podporuje soutěživost," oponuje Hadamczik a argumentuje, že jednou z největších výhod nového modelu bude nárůst kvalitních utkání.

Mezi odborníky ale moc zastání nemá. Třeba u Hrdiny, jenž dlouhé roky působí jako skaut pro Dallas Stars v NHL a o mládeži tak má velmi dobrý přehled.

„Česká juniorská liga se opět rozšíří na 16 týmů. Tak já už fakt nevím. Myslel jsem si, že ten návrh neprojde, ale jsme v Česku, že... Tak to rozšiřte na 32 týmů, ať jsou všichni spokojení, že hrají ligu... A ať se hraje na šest pětek. Gratuluju, takhle tu konkurenci zvýšíme," napsal ironicky na svém Twitteru a připojil emotikon s palcem dolů.

S poznámkou jedné z uživatelek sociální sítě, že schválená změna je blbost (použit byl ve skutečnosti vulgární výraz - pozn. aut.), Hrdina souhlasí. „Tak my to víme... Co nevíme, jaký ve výkonném výboru má kdo zájmy, že to odsouhlasili. Z důvodu zlepšování výkonnosti a developmentu to není," dodal.

„Proč tu naši juniorku nezkvalitnit," rýpl si do Hadamczika mistr extraligy se Spartou z roku 2007 a dnes hráčský agent Martin Podlešák.

Servítky si nebral ani bývalý hokejový útočník Jakub Koreis. Přestože se v době, kdy bylo rozšíření juniorské extraligy oficiálně oznámeno, věnoval jako reportér O2 TV Sport úvodnímu finále extraligy mezi Hradcem a Třincem, na Twitteru si neodpustil reakci.

„Fiasko... Odpověď pro všechny, který čekali, že se pod novým vedením něco změní," povzdychl si Koreis.

Reklama