Hlavní obsah

Hadamczik prosadil reformu juniorských soutěží. Věří v regionální princip i prolínání skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje přijal reformu dorosteneckých a juniorských ligových soutěží, jak mu je v lednu doporučila sportovní komise, kterou nově ustanovil a sám ji vede šéf svazu Alois Hadamczik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik

Článek

„Sice může z různých stran zaznít kritika, že přidáváme další dva týmy do juniorské extraligy, ale já jsem přesvědčen, že děláme kroky pro zkvalitnění soutěže a nachystali jsme lepší formát. Dojde totiž nově k rozdělení 16 klubů podle regionálního principu do skupin Západ a Východ, což bude pro všechny ekonomicky únosnější," tvrdí Hadamczik a připomíná, že úspora nákladů na cestování bude činit až 300 tisíc korun.

Ve fázi nadstavby se mužstva rozdělí zase na výkonnostní bázi a pro play off se prolnou ti nejlepší z obou skupin. Z opačného pólu se pak bude hrát play down. „Hlavně ve všech částech sezony zůstává každému týmu v extralize motivace, protože bude mít o co hrát, což tady dosud nebylo," míní Hadamczik.

„Juniorky nám hlavně musí začít vychovávat hráče a lepší úroveň soutěže nezajistí jen úpravy počtu účastníků, ale i rapidní zlepšení tréninkového procesu. Navíc už nechci, aby se mladí hráči zabudovali přes nižší soutěže dospělých a posílali jsme je mezi chlapy do první a druhé ligy, ale šli přímo z juniorky směrem ke svým extraligovým klubům, které musí mít mládež jako prioritu," naznačuje Hadamczik.

Upozorňuje i na další novinky, které pro juniorky prosadil. „Výkonný výbor schválil i možnost nasazení tří hráčů o rok starších s podmínkou tříletého působení v daném klubu. Hráči, kteří zůstanou mimo soupisku, pak budou k dispozici ostatním klubům zdarma na roční hostování bez jakéhokoli odstupného," vysvětluje šéf svazu českého hokeje.

Extraliga dorostu se zužuje na 20 týmů rozdělených rovněž do dvou skupin Západ a Východ. „Jde o hráče do sedmnácti let, kterým stoupne počet zápasů, ale zvýší se i prostor pro trénink i školu, což je také důležité," míní Hadamczik a potvrzuje také zvýšení svazového příspěvku na hlavní mládežnické kouče hokejových akademií i sportovních center mládeže, aby měli odměnu 60 tisíc korun. „Během sezóny však podstoupí opakovaně kontrolní testování. Už nejsou podfinancovaní, tak musí mít i výsledky,“ má jasno.

„Svaz nebude trenérům v klubech určovat, jaké mají dělat cvičení, ale musí dokládat připravenost a komplexní rozvoj hráčů,“ dodává Hadamczik, jenž připomíná, že za posledních pět sezon odešlo z Česka do zahraničí 971 mládežnických hráčů, nejčastěji právě v juniorském věku osmnácti let. „Tento trend mizení talentů do ciziny je nutné zastavit a potřebujeme mít doma takovou soutěž, aby chystala hráče pro naše profesionální soutěže,“ říká šéf svazu.

Reklama

  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.