Hlavní obsah

Hadamczik reaguje na Pospíšila: Nevěřím, že kluby šetří na úkor kvality ledu. Je to nekorektní obvinění

Je to skutečně jen pouhá shoda okolností? Nebo za (ne)kvalitou ledů, která v probíhajícím play off výrazně ovlivňuje délku zápasů, stojí něco společného? Třeba snaha klubů či provozovatelů arén šetřit kvůli vysokým cenám energií za chlazení, o čemž během úterního duelu mezi Kometou Brno a Vítkovicemi mluvil v České televizi hokejový expert David Pospíšil.

Foto: Vít Černý, ČTK

Rozhodčí zkoumá díru v ledu v předkole mezi Mladou Boleslaví a Kometou Brno.

Článek

Pospíšil během vynucené pauzy v televizním studiu otevřel téma, které teď hýbe extraligou. A poukázal, že za špatným ledem může být snaha subjektů o šetření. „Stáhnete chlazení, vrchní část ledu povolí a změkne. Ve chvíli, kdy se blíží zápas, tak zase na chlazení přidají a ono to přemrzne. Když se pak v tom místě do toho opře brusle, tak to praskne. Kdyby to bylo na jednom stadionu, tak je to náhoda. Ale tohle je na sedmém zimáku."

Ještě než ta slova vyřkl v přímém přenosu, varoval: „Mám teorii, proč se tak děje a ta mi bude asi brzy vyvrácena."

A reakce tu skutečně jsou.

Přímo v brněnské aréně zápas sledoval společně s reprezentačním trenérem Kari Jalonenem také šéf hokejového svazu Alois Hadamczik, mimochodem dlouholetý provozovatel arény v Kravařích. Když se dozvěděl o výroku Davida Pospíšila, byl nazlobený.

„To jsou nekorektní obvinění. A když to někdo řekne volně do éteru, měl by mít v ruce dokument, že to tak je. Jinak poškozuje český hokej a ten já budu bránit. Musím se tvrdě proti tomu výroku vymezit. Stavím se za kluby, protože nechci věřit, že někdo šetří na úkor ledu," uvedl Hadamczik pro Sport.cz.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čtvrtfinále hokejové extraligy mezi Kometou Brno a Vítkovicemi, které na hodinu přerušila díra v ledu, sledoval v aréně i šéf svazu Alois Hadamczik (vpravo) a reprezentační trenér Kari Jalonen.

V Brně mluvil i s majitelem Komety Liborem Zábranským, jenž mu vysvětloval, že aréna přechází na jiný typ technologie. A sám byl podle Hadamczika z celé situace špatný. Nicméně také šéf svazu cítí, že opakující se potíže s ledem jsou teď tuze smutným jevem. „Mrzí mě to, protože je to špatně pro diváky, pro hráče a je to i negativní pro náš sport. A je třeba to urgentně s firmami, které technologie dodávají, řešit."

Poukazuje pak na případ z listopadu, kdy se v Českých Budějovicích málem nedohrál reprezentační zápas se Švédskem. „Každý chce nároďáku vystrojit to nejlepší zázemí a nechce se mi věřit, že by stáhli chlazení. To je k smíchu. Oni si nevěděli rady, čím to je."

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ředitel Winning Group Areny Martin Krpec (uprostřed) zaceluje díru na ledové ploše, kvůli které se předčasně ukončila 1. třetina.

Telefony teď se šéfy klubů žhaví také ředitel extraligy Martin Loukota. I on je tak trochu detektivem a snaží se vypátrat, co se to na stadionech děje. "Samozřejmě jsem v kontaktu s funkcionáři z jednotlivých klubů. Jde o nezvyklou a překvapivou situaci. Nejen pro správce stadionů, ale především pro diváky. Zatím nemáme finální zprávu, že by tyto události měly jednu příčinu, o které můžeme se stoprocentní jistotou prohlásit, že právě tohle je ten důvod," říká extraligový šéf Loukota a dodává: „Věřím, že ledaři dělají to, co mají a jde jen o shodu náhod."

Zvažuje také, že by pro správce zimních stadionů ze všech extraligových klubů v létě uspořádal „workshop", kde by si vyměnili zkušenosti a podobným problémům předcházeli.

Sport.cz oslovil o názor i Martina Altrichtera, někdejšího extraligového brankáře a nejlepšího hráče play off z roku 2004, který je nyní majitel zimního stadionu v Říčanech. Ten rovněž upozorňuje, že v Olomouci či Brně mají starší zimáky s letitou technologií, která může haprovat. K ní se může přidat další mix problémů, jako „je teplejší počasí, náhoda, lidský faktor či netěsnící trubka" a malér je na světě.

„V Olomouci byla problémem rolba, která zastavila. Když z ní vyteče teplá voda, a když jí vyteče víc, tak led roztaje a trvá, než se dá do kupy. Dají se spravit díry 10 na 10 centimetrů, ale větší jsou téměř neřešitelný problém," uvedl Altrichter.

Především pak špatný led představuje riziko pro hráče. I proto se zápasy přerušují, kapitáni diskutují s rozhodčími a dávají souhlas, zda se bude pokračovat. Dlouhá pauza pak často hokejisty vyvede z tempa, může úplně otočit vývoj hry. „Obdivuju fanoušky, že vydrželi a neodešli domů. Bylo vyprodáno, měla to být oslava hokeje. Bohužel nás dlouhá přestávka asi poznamenala víc než soupeře. Prožili jsme si den, kdy bylo všechno na levačku. Jsem kvůli tomu hrozně zklamaný," říkal v úterý po prohře Komety její trenér Patrik Martinec.

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice