Hlavní obsah

Hadamczik prozradil, kde bude Síň slávy. Ušetříme 150 milionů, tvrdí. Nemá to logiku, oponuje expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec spekulací, je jasno. Síň slávy českého hokeje, jejíž dosavadní verze na Harfě zavřela své brány letos v květnu, vznikne nově v pražském Palladiu. Pro CNN Prima News potvrdil informaci prezident Českého hokeje Alois Hadamczik s tím, že svaz v příštích letech ušetří díky tomuto kroku až 150 milionů korun. Rozhodnutí ale rozpoutalo v hokejové veřejnosti rozporuplné vášně. Mezi hokejovými osobnostmi se najdou zastánci tohoto kroku, ale i ostří kritici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Článek

Síň slávy na pražské Harfě se stala symbolem nových pořádků na svazu. Po loňském zvolení Aloise Hadamczika do čela tuzemského hokeje a následném ekonomickém auditu totiž právě prezident hlasitě mluvil o předraženém projektu. Podle jeho slov svaz za sedm let fungování hokejového muzea zaplatil 106 milionů korun, což představuje měsíčně 1,25 milionu. „Když mám na škodovku, tak nemohu jezdit v mercedesu. Říkat, že v Torontu mají krásnou Síň slávy, kdy do ní chodí pravidelně tisíce lidí, že ji budeme mít taky, nejde," řekl tehdy.

V prosinci pak tvrdil, že sehnal důstojné prostory v nedaleké O2 Areně za deset tisíc měsíčně, jen se musí svaz vyvázat z pevné smlouvy na Harfě, která měla platit do roku 2028.

Jenže už koncem května hokejový svět obletěly záběry, kterak se Síň slávy zavírá a Dominik Hašek si z ní odváží své relikvie v nákupním košíku. Dokonce mu psali z Toronta, že by pro ně okamžitě poslali soukromé letadlo. „Z vašeho pohledu smutek, z našeho záchrana. Ušetříme 15 milionů ročně, které půjdou zpátky do rozvoje hokeje. Aktuální náklady jsou 18,5 milionu a denní návštěvnost 20 lidí. Takové náklady si nemůžeme dovolit," reagoval Hadamczik na Twitteru na kritiku.

Teď ovšem Hadamczik prozradil, že se ještě do MS 2024, které uspořádá Praha a Ostrava, stihne otevřít nová Síň slávy. „Naším plánem je otevřít Síň slávy v měsíci březnu příštího roku. Momentálně se dělají studie, architekti na tom pracují a máme Síň slávy, která bude v Palladiu," uvedl pro CNN Prima News Hadamczik.

Kolik ale bude stát nájem tam, svaz zatím neuvedl. „Všechny podrobnosti ohledně Síně slávy budeme prezentovat na tiskové konferenci (v srpnu). V současnosti nemůžeme poskytnout bližší informace," uvedl na dotaz Sport.cz PR manažer svazu Michael Schuster.

Nicméně z Hadamczikova tweetu lze odhadovat, že roční náklady na provoz Síně slávy by měly být 3,5 milionu korun.

PŘÍKLEP EXTRA: s šéfem Českého hokeje Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

Právě Hadamczik se stal terčem kritiky, když byla Síň slávy zrušena. Vidina ušetřených desítek milionů ale vedla třeba zkušeného útočníka Michala Vondrku k tomu, že se Hadamczika zastal. „Ušetří se peníze a ty mohou jít do hokeje. Myslím, že návštěvnost Síně slávy v Palladiu bude celoroční a bude větší než na Harfě," konstatoval bronzový medailista z MS.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý útočník Robert Lang byl ve čtvrtek v Praze uveden do Síně slávy českého hokeje.

Bývalý hokejista Jakub Koreis naopak se zmíněným krokem nesouhlasí a už vůbec se mu nezdá, že by mělo jít o úsporné řešení, které hokeji vynese zmíněných 150 milionů korun.

„Primárně bych chtěl vidět ta čísla. Protože mi nedává smysl, že vybudovanou Síň slávy zavřeme, zařídíme stěhování a přesuneme ji do nejdražšího obchoďáku v centru Prahy a ušetříme tím 150 milionů. Ještě když se to všechno musí vybudovat znovu. To podle mě postrádá logiku," uvedl Koreis, jenž v oblasti realit podniká.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko zítra 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.