Hlavní obsah

Svaz schválil stěhování Síně slávy, kamennou chce otevřít v centru ještě před MS

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje schválil během středečního a dnešního zasedání v Praze projekt přestěhování Síně slávy českého hokeje a vytvoření nové virtuální síně slávy. Po uzavření (29. května) v Galerii Harfa má vzniknout nová v centru metropole. Cílem je její otevření před domácím mistrovstvím světa, které za rok uspořádá Praha a Ostrava. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Marek Burkert, Právo

Koutek Dominika Haška v Síni slávy v Torontu. Ilustrační foto

Článek

Kamenná Síň slávy českého hokeje, která byla součástí nákupního centra v bezprostřední blízkosti pražské O2 areny, se uzavřela po osmi letech kvůli ekonomické nevýhodnosti projektu v jeho aktuální podobě. "Dosavadní Síň slávy byla zdigitalizována ve 3D a bude součástí nové digitální, virtuální verze Síně slávy českého hokeje. Nová kamenná vznikne v exkluzivním prostoru v centru Prahy a bude představena na tiskové konferenci v následujících měsících," uvedl svaz.

Vedle zdigitalizované verze stávající Síně slávy bude na webových stránkách Českého hokeje dostupná i virtuální síň slávy, která za pomocí nejnovějších technologií připomene nejdůležitější momenty českého hokeje.

Součástí projektu nové Síně slávy je i putovní výstava. "Bude moct být dočasně umístěna v prostorách nejrůznějších galerií a výstavních sálů po celé České republice. Hlavním cílem celého tohoto projektu je posunout ji jako takovou na vyšší úroveň a přiblížit ji mladší generaci," řekl předseda návrhové komise Síně slávy české hokeje Bedřich Ščerban, který bude mít projekt na starost.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik ve studiu Sport.cz.

K definitivnímu rozhodnutí o umístění nové síně slávy má dojít v průběhu června. Jak uvedl svaz na konci května, opětovně otevřena má být nejpozději v březnu příštího roku. Hokejová výstava ve vysočanském nákupním centru byla otevřena krátce před začátkem MS v Praze a Ostravě v roce 2015.

"Cílem nové Síně slávy českého hokeje je pokračovat v důstojném reprezentování historie českého hokeje, zároveň ale bez enormního zatěžování rozpočtu Českého svazu ledního hokeje. Tento krok zároveň výrazným způsobem pomůže k naplnění cíle svazu sestavovat vyrovnaný rozpočet, tak jak mu to předepisují stanovy," vysvětlil svaz nedávné uzavření kamenné Síně slávy.

Ta virtuální vzniká v návaznosti na novou digitální strategii Českého hokeje. "Virtuální síň slávy vnímám jako velmi důležitý krok z mnoha důvodů. Přenesením historického odkazu pomocí digitální podoby artefaktů jsme schopni přiblížit mimořádné historické momenty i mladé generaci hokejových fanoušků. V budoucnu by navíc mělo dojít i k propojení s připravovanou aplikací Českého hokeje a s naší novou webovou stránkou," uvedl koncem května prezident svazu Alois Hadamczik.

Reklama

Související témata: