Hlavní obsah

Hejdukův syn obléká na MS osmnáctek dres USA: Splněný sen, cítím se jako Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho otcem je olympijský vítěz Milan Hejduk, který v hokejové NHL nastoupil k 1020 zápasům za Colorado Avalanche. Marek Hejduk tak má k hokeji ty nejlepší předpoklady. Narodil se v Americe a nyní ji reprezentuje na mistrovství světa hráčů do 18 let v německém Landshutu.

Foto: Rudolf Hansel/Juniorský hokej

Marek Hejduk v dresu USA v utkání proti Česku.

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) - Každé léto jezdí na prázdniny do Ústí nad Labem, odkud jeho otec pochází. Díky tomu stále češtinu nevypustil z hlavy, i když je na ní znát silný americký přízvuk. „Česko se mi líbí a rád se tam vracím. Ale cítím se rozhodně víc jako Američan. Žiju tam celý život, hraju tam hokej a studuju," vysvětluje 18letý útočník.

Přesto před dvěma roky nakoukl do české reprezentace na kempu šestnáctky v Porubě. „Je to zvláštní. Potkal jsem se tam s hodně hráči, proti kterým jsem v neděli nastoupil. Ale už jsem zvyklý hrát za USA. Miluju obléknout americký dres. Splněný sen," raduje se Hejduk.

Foto: Rudolf Hansel/Juniorský hokej

Čeští hokejisté do 18 let v utkání s USA.

Nechyběl už ani na loňském mistrovství světa osmnáctek, kde však odehrál jen jeden zápas. Na hraně sestavy je i na tomto šampionátu v Německu, kde Spojené státy dominují. Do čtvrtfinále postoupily z prvního místa v tabulce. „Prostě jsme dobrý," směje se Hejduk. „Hrajeme chytře, rychle a tvrdě. Máme skvělý přechod do útoku, ale také se výborně vracíme. A dáváme hodně gólů," oceňuje.

Rodák z předměstí Denveru jako drtívá většina letošního výběru působí v rozvojovém programu se sídlem v Plymouth. „Dva roky společně trénujeme. Je to velká výhoda. Pozoruju, jak si dokážeme lépe nahrát a jak máme kvalitní přesilovky i hru v obranném pásmu," vypichuje.

Až do šestnácti let hrál se svým dvojčetem Davidem za Colorado Thunderbirds, kde je trénoval otec Milan. „Mě i bráchu koučoval už odmala. Začátky byly super. Taťka je výborný trenér, naučil jsem se od něj hodně. I když někdy byl dost tvrdý," připouští Marek Hejduk.

S dvojčetem má dle svých slov výborný vztah. „Naprosto se podporujeme. Když jsme byli menší, oba jsme hráli v útoku, tak jsme do sebe trochu šli. Ale David se pak přesunul do obrany a teď si fandíme," vysvětluje forvard.

V červenci ho čeká draft do NHL, kterou by si jednou rád zahrál. „Je to můj hlavní cíl, pro splnění udělám všechno. Od draftu nemám žádná očekávání. Potěší mě, když si mě vybere jakýkoliv tým. Ale samozřejmě sen je Colorado. To by bylo skvělé," usmívá se hokejista.

Hejduk se pilně soustředí i na studium, kdyby hokejová kariéra nakonec nevyšla. Od příštího roku nastupuje na Harvardovu univerzitu, kde bude hrát za místní univerzitní tým v americké lize NCAA. „Hokej i studium jsou tam na nejvyšší úrovni. Vždy jsem tam chtěl jít. Věřím, že mě to posune," doufá.

Jaký obor si na prestižní škole vybere, zatím neví. „Asi byznys nebo ekonomiku," přemýšlí. I přes náročné studium věří, že se sportu stále bude věnovat na nejvyšší úrovni. „Například obránce New York Rangers Adam Fox to zvládl. Tak snad se mi taky povede skloubit školu a hokej," říká Marek Hejduk. Na Harvardu by se měl znovu potkat i se svým dvojčetem Davidem. „Bylo by skvělé, kdybychom si spolu znovu mohli zahrát," dodává.

Reklama

Související témata: