Hlavní obsah

Hokej a další čtyři sportovní svazy začínají skládat puzzle, cílem je nemít skleníkové děti

Praha

Po pětileté usilovné práci zaměřené na zlepšení mládežnického hokeje v tuzemsku se Český svaz ledního hokeje (ČSLH) nyní chystá zaměřit i na rozvoj talentu dětí na prvním stupni základních škol. Ve spolupráci s Českým olympijským výborem a dalšími čtyřmi sportovními svazy se chce obrátit i na Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), od kterého si slibuje financování nových sportovišť, díky kterým by mezi dětmi stoupl zájem o sport jako takový.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

Článek

„Úkolů máme před sebou strašně moc. Chceme, aby se děti do sportování, včetně hraní hokeje, zapojily ve větším počtu a aby je to bavilo. Přijde mi, že děti u nás provozují sporty čím dál méně a chybí jim i spontánnost," prohlásili šéftrenér ČSLH Slavomír Lener.

ČSLH se obrací na MŠMT s nápadem, aby na prvním stupni základních škol měly děti místo současných dvou hodin tělocviku týdně tři. Tu dodatečnou hokejový svaz pracovně nazval „nosní sportovní hrou" a školáci by během ní hráli zápasy fotbalu, basketbalu, házené, volejbalu a právě hokeje.

„Kdybychom to navrhovali jako hokejový svaz samotní, asi bychom neměli šanci. Proto jsme do toho šli i s dalšími čtyřmi svazy sportů, které jsou v naší zemi tradiční," prozradil Lener, který už osobně hovořil i s ministrem Marcelem Chládkem.

Školy s nabídkou tradičních sportů budou zárukou kvality

„Stát by měl mládeži uvolňovat víc finančních prostředků, protože v současné situaci se vůbec nemůžeme srovnávat se zeměmi, se kterými soupeříme na ledě. Náš stát dává na mládež ve srovnání s Finskem a Švédskem minimum," říká Lener a přiznává, že nepředpokládá, že by se hodina tělesné výchovy navíc hned uchytila ve všech základních školách.

„Chceme začít třeba se sto školami. Když nám ministerstvo finančně pomůže, bude to super. Pokud ne, stejně budeme takoví paličáci, že do toho půjdeme a některé školy si snad získáme. Jsem přesvědčený, že školy, které zařadí do svého rozvrhu pět tradičních sportů, budou mezi dětmi potažmo jejich rodiči žádané. Budou značkou kvality," říká Lener.

Stát by měl financovat výstavbu nových sportovišť, především ledových ploch. Míčové sporty totiž podle Lenera nová hřiště nepotřebují, děti by fotbal, házenou, basketbal a volejbal mohly provozovat ve školních tělocvičnách. ČSLH by pak na oplátku zase zajistil výzbroj pro děti a proškolené trenéry.

Možnost, že se děti od šesti do deseti let seznámí hned s pěti sporty najednou, vidí Lener jako obrovské plus. „Čím více sportů dostanou od první do páté třídy do krve, tím lépe. Pak ať se rozhodnou, kterému z nich se chtějí věnovat. Dneska totiž máme děti, kterým říkám skleníkové. Hrají jenom fotbal, hokej nebo jiný sport a další vůbec neznají. Pokud se nám tento projekt podaří prosadit, budu nesmírně spokojený."

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec