Hlavní obsah

Hokejové MS 2023? Rusku stále nebylo odebráno. Bříza vysvětluje další postup IIHF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusy a Bělorusy už sice Mezinárodní hokejová federace (IIHF) na konci února vyloučila ze všech reprezentačních akcí minimálně pro zbytek sezony a sborné zároveň sebrala pořadatelství juniorského MS, které se mělo na přelomu roku uskutečnit v Novosibirsku a Omsku. Jenže navzdory pokračující ruské agresi na Ukrajině IIHF stále vcelku nepochopitelně nerozhodla o osudu seniorského šampionátu v roce 2023, který má hostit Petrohrad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Bříza

Článek

Válka na Ukrajině probíhá už třetím týdnem a čím dál víc sílí kritické hlasy směrem k IIHF, proč stále ještě neodebrala Rusku pořádání MS 2023 v Petrohradu. A vlna nevole mezi fanoušky ještě vzrostla po víkendovém rozhodnutí ruského hokejového svazu.

Ten klubům KHL rozeslal mail, v němž je zavazuje k podpoře invaze na Ukrajině zveřejňováním propagandistických plakátů, letáků či vlajek.

Senior viceprezident IIHF Petr Bříza pro Sport.cz uvedl, že Rada IIHF se aktuální situací na Ukrajině bude zabývat na svém zasedání 18. a 19. března.

„Na konci února jsme rozhodli, že na základě našich stanov a řádů není v Rusku a Bělorusku zajištěna bezpečnost a národní týmy těchto zemí neodehrají ani jeden z turnajů naplánovaných na zbytek aktuální sezony," prohlásil Bříza.

„V pátek a sobotu budeme řešit celou problematiku (války na Ukrajině) komplexně. Vyřazení Rusů a Bělorusů má totiž dopad i na podobu skupin všech šampionátů napříč věkovými kategoriemi. Budeme rozhodovat o podobě návrhů jednotlivých skupin," doplnil Bříza.

Podle informací finského deníku Iltalehti by se třeba do elitní kategorie seniorského MS konaného ve Finsku měly posunout Rakousko a Francie.

Bříza připustil, že tématem jednání v tomto týdnu bude i osud MS 2023 dospělých. Svůj názor, jak by IIHF měla rozhodnout, ale nechtěl sdělovat. „Nemluvím teď osobně, ale jako první místopředseda IIHF, která musí a respektuje svoje stanovy a řády. Tyto debaty probíhají a budeme mít i analýzy právníků. Samozřejmě se budeme rozhodovat i o mistrovství světa 2023," uzavřel.

Reklama

Související témata: