Hlavní obsah

Hokejové MS se příští rok uskuteční na přelomu května a června

Hokejové mistrovství světa v příštím roce začne až 21. května a finálový zápas se odehraje 6. června. Změnu termínu dnes oficiálně potvrdila Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Hrát se bude podle plánu v Minsku a Rize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští reprezentanti (zleva) Milan Gulaš, Martin Zaťovič a Jakub Jeřábek na ilustračním snímku během utkání s Finy.

Článek

Delegáti dnes také potvrdili, že v čele IIHF bude i nadále René Fasel, který chtěl letos po 26 letech opustit pozici prezidenta federace. Jeho nástupce měl být zvolen na zářijovém pololetním kongresu v Petrohradu, jenž se ale nakonec v plánované podobě neuskuteční.

Mezi kandidáty na Faselova nástupce byl i Petr Bříza, volby celé rady IIHF budou až na kongresu na podzim roku 2021. Do té doby byl prodloužen mandát i členům všech komisí a voleným funkcionářům. "Další volební období bude pětileté (do roku 2026) a poté se opět vrátímeke čtyřletému," řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Podle původních plánů měl šampionát začít 7. května. Zástupci IIHF ale již před měsícem s ohledem na opatření proti šíření koronaviru a vývoj zdravotní situace avizovali, že termín turnaje se zřejmě posune.

Čeští hokejisté se představí v základní skupině A v Minsku. V běloruské metropoli se utkají s Ruskem, Švédskem, Švýcarskem, Slovenskem, Dánskem, domácím výběrem a Velkou Británií. Ve skupině B v Rize změří síly Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie a Kazachstán.

Hlavním dějištěm turnaje bude Minsk a jeho Minsk Arena s kapacitou pro 15 086 diváků. Odehraje se v ní základní skupina A, dvě čtvrtfinále, obě semifinále a zápasy o zlato a bronz. Světový šampionát se v Minsku konal v roce 2014 (Češi skončili čtvrtí) a překonal rekord v návštěvnosti. O rok později si ale rekord vzala zpátky Česká republika, MS v Praze a Ostravě navštívilo 652 348 diváků.

Riga už MS hostila v roce 2006 (Češi brali stříbro). I příští rok se bude hrát Areně Riga, která pojme 10 300 fanoušků. V lotyšské metropoli se uskuteční všechny duely základní skupiny B a dvě čtvrtfinále.

Letošní MS ve Švýcarsku bylo kvůli koronavirové pandemii zrušeno.

Na kongresu IIHF byly oficiálně potvrzeny i termíny MS žen, které se uskuteční v Kanadě od 7. do 17. dubna. V podobném termínu (15. až 25. dubna) se v USA bude hrát šampionát hokejistů do 18 let. V srpnu příštího roku se uskuteční i závěrečné kvalifikační turnaje pro olympiádu v Pekingu, jeden z ženských turnajů se bude na konci měsíce konat v Příbrami.

Reklama

Související témata: