Hlavní obsah

Hokejový klub Lausanne koupila skupina s Bakalou a Svobodou

Lausanne/Praha

Zajímavá transakce na elitní hokejové scéně s výraznou českou stopou, o níž Sport.cz informoval již před dvěma měsíci, je realitou. Podnikatel a miliardář Zdeněk Bakala se stal podle švýcarských médií jedním ze dvou většinových vlastníků hokejového klubu Lausanne. Mezi menšinovými majiteli figuruje i jméno bývalého dlouholetého obránce NHL a střelce zlatého gólu ve finále olympijského turnaje v Naganu Petra Svobody.

Foto: Sport.cz

Stadion HC Lausanne.

Článek

Švýcarský klub, jehož majitelem byl dříve Američan Ken Stickney, od pátku vlastní po dlouhodobém vyjednávání skupina, která se dělí na většinové a menšinové akcionáře. Vedle Bakaly, jenž dlouhodobě žije na břehu Ženevského jezera, je podle médií druhým majoritním spoluvlastníkem americko-ruský finančník Gregory Finger.

Klub zatím na svém webu zásadní transakci nepotvrdil, podle všeho ale jen proto, že ještě na tento týden chystá tiskovou konferenci, na níž chce vše oficiálně oznámit. "Máme nové akcionáře a jsme za to moc šťastní," uvedl předseda klubového představenstva Patrick de Preux švýcarskému deníku 24 heures s tím, že více nechce zatím prozrazovat.

Podobně okomentoval celou situaci i člen zlatého týmu z Nagana a vítěz Stanley Cupu z roku 1986 s Montrealem Svoboda, který je v současnosti hráčským agentem. "Něco takového se děje, zatím to ale nechci blíže komentovat," uvedl Svoboda pro web E15.

Pro šestý tým minulé sezony švýcarské nejvyšší soutěže je vstup nových vlastníků zábleskem lepších časů, které předtím ještě zhoršila pandemie koronaviru. Během uplynulého ročníku si dokonce klub musel urgentně půjčit 14 milionů franků (362 milionů korun) od členů správní rady a jejich příbuzných. Splacení této půjčky by mělo být součástí dohody o převzetí klubu novými majiteli.

Reklama

Související témata: