Hlavní obsah

IIHF bude udělovat trofej pro hokejistu a hokejistku roku

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) bude od letoška udělovat cenu pro nejlepšího hráče a nejlepší hráčku roku. První držitelé trofeje, kterou prezident IIHF Luc Tardif představil na závěr mistrovství světa žen v kanadském Bramptonu, budou vyhlášeni začátkem června.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Gólová radost českých hokejistek.

Článek

Hokej jako jeden z mála sportů neměl celosvětovou trofej. Své prestižní ceny vyhlašuje NHL, mezinárodní federace zase oceňuje hráče za výkony na mistrovství světa. "Je to iniciativa, na které jsme už nějakou dobu pracovali. Myslíme si, že tyto ceny jsou důležité, protože hokej se hraje v mnoha zemích na světě, ale není tu žádná pocta k ocenění těch nejlepších," uvedl Tardif.

O novou trofej se budou moci ucházet jen ti hráči, kteří se během sezony zúčastní alespoň jedné akce pod hlavičkou IIHF (olympijských her nebo seniorských či juniorských světových šampionátů). Zároveň musejí hrát v nejvyšší národní ligové soutěži.

O držiteli trofeje bude rozhodovat skupina novinářů, která se bude podílet na hlasování 70 procenty, zbylých 30 procent budou tvořit hlasy zástupců takzvané rodiny IIHF.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Česko - Švýcarsko 1 : 2 dohráno
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.