Hlavní obsah

IIHF potvrdila start hokejové Ligy mistrů

PETROHRAD

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) v neděli oficiálně potvrdila, že v příští sezóně odstartuje Liga mistrů. Mezi dvanáct týmů, které se v prvním ročníku soutěže představí, bude rozděleno celkem 10 miliónů eur (asi 260 miliónů korun). Jen za účast každý tým získá 300 000 eur (7,8 miliónu korun).

Článek

Českou republiku budou v soutěži zastupovat stejně jako Finsko, Rusko a Švédsko dva týmy - vítěz základní části extraligy a mistr. V případě, že se bude jednat o jeden klub, právo startovat v Lize mistrů získá druhé mužstvo dlouhodobé soutěže. Elitní výběr doplní mistři Německa, Švýcarska a Slovenska. Dvanácté mužstvo bude určeno podle zatím oficiálně nezveřejněného klíče.

"Tříletou smlouvu jsme podepsali v sobotu. Stávající model dvanácti týmů, které budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin, platí jen pro příští rok. V další sezóně by mělo v Lize mistrů startovat čtyřiadvacet mužstev," řekl prezident IIHF Rene Fasel na nedělní tiskové konferenci v Petrohradu, kde se koná turnaj šesti evropských mistrů Super Six, který nová soutěž nahradí.

Týmy do základních skupin budou rozděleny zřejmě podle žebříčku zemí a v první fázi soutěže, stejně jako v semifinále, na sebe nebudou moci narazit mužstva z jednoho státu. Až do finále se bude hrát systémem doma - venku. Hracím dnem bude středa, kdy se podle zástupců IIHF nebudou moci hrát národní soutěže. Vítěz Ligy mistrů získá právo utkat se o pohár Victoria Cup s týmem zámořské NHL. Stejné privilegium bude mít už v letošním roce vítěz Super Six.

Vedle startovného získá každý tým za výhru v základní skupině 50 000, za postup do semifinále 200 000 a za vítězství milión eur, může nejlepší celek v soutěži vydělat celkem 1,7 miliónu euro. Poražený finalista získá 500 000 eur. Finanční příspěvek by měly dostat i jednotlivé federace a vedení soutěží, ze kterých vzejdou účastníci Ligy mistrů.

Reklama