Hlavní obsah

Jágr už má svou bankovku. Hoši, smůla! Pětitisícovky jsou až příští týden, sršel vtipem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ve Státní tiskárně cenin dohlížel na finalizaci pamětního tisku bankovky se svým portrétem na lícové straně, sršel Jaromír Jágr vtipem a dobrou náladou. Třeba když se mu do ruky dostal papír se zbrusu novými stokorunami, jejichž vznik viděl poprvé na vlastní oči.

Jágrova bankovka je hotová. Peníze se rychleji tisknou než utrácejí, překvapilo hokejistuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Chci vám říct, že máme špatnej timing. Smůla. Dneska jsou stovky, příští týden budou pětitisícovky. Ale to už nejsme pozvaný," chechtal se Jágr, který se své bankovky k příležitosti únorových 50. narozenin dočkal po Václavu Havlovi jako teprve druhý z Čechů.

„Nesmírně si vážím, že jsem v takové společnosti. Vím, že to nebylo zadarmo, snažil jsem se pro to (v kariéře) udělat maximum," řekl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaromír Jágr si pod lupou prohlíží bankovku se svou podobiznou.

Do prodeje šlo 10 tisíc kusů „paměťovek", jedna stála 2490 korun. Vyprodány byly během necelého dne. Dotisk není v plánu, devalvovala by se tím sběratelská hodnota artefaktu. Sám Jágr si pro své blízké objednal 200 kusů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Paměťovka Jaromíra Jágra i s jeho vlastnoručním podpisem.

„Nevěděl jsem, co od toho očekávat, a byl jsem velice překvapený, jak rychle se vyprodaly. Těm lidem děkuju. Věřím, že z bankovky budou mít radost a bude se jim líbit," prohlásil Jágr.

Bankovky, které se k jejich majitelům dostanou v červnu, mají parametry těch skutečných. Nechybějí vodoznaky, reliéfy. Je však na nich i logo Triple Gold Clubu sdružujícího vítěze MS, ZOH a Stanley Cupu, jehož je nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL členem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Paměťovka Jaromíra Jágra i s jeho vlastnoručním podpisem.

„Pokud se na bankovku nekoukáte pod lupou, vůbec si nevšimnete detailů. Zjistil jsem, že muselo jít o mravenčí práci. Nezávidím tomu, kdo to dělal, já bych to nezvládl," usmál se Jágr, jehož překvapil i tisk „skutečných" peněz.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

„Vůbec jsem neměl tušení, jak se tisknou. Zajímavé a poučné. Hlavně s jakou rychlostí se tisknou. Mnohem rychleji, než se pak utrácejí," usmál se Jágr.

Reklama

Související témata: