Hlavní obsah

Jágrova myšlenka žije. Experti se přou, zda má hokej v zámoří a v Evropě sjednotit ledové plochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokej na užších kluzištích v zámoří, nebo ten v Evropě na širších hracích plochách? Experti se po nedávném mistrovství světa dvacítek, kde Češi vybojovali stříbro opět pustili do sporů, co je lepší variantou a zda by se neměla velikost kluziště sjednotit. „Hokej tím trpí, že se dlouhodobě hraje na rozdílných šířkách a délkách kluziště. Je známá myšlenka Jaromíra Jágra, že to jsou dva rozdílné sporty. Přikláněl bych se k tomu, aby se hrálo na jednom," říká Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz v pořadu Příklep.

Úzká versus široká kluziště, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Bývalý hokejista Milan Antoš, nyní televizní komentátor a druhý z hostů Příklepu, přiznává, že je dobré, když hráč ví, na jaké ploše bude hrát. „Šířka ledu rozhoduje o kvalitě přihrávek," upozorňuje. Jedním dechem ale dodává, že jemu osobně bylo jedno, kde hraje. „Je ale jasné, že je pak k vidění jiná hra," dodává.

Neváhá pak s rozborem, jaké rozdíly na hráče čekají. „Na užším ledu je to kontaktní sport, na širším se, když dobře bruslíte, řadě soubojů vyhnete, puk dá hráč rychle od hokejky. Má více času na střelu. Když hraješ křídlo na úzkém hřišti, tak u tebe furt někdo je, velcí hráči, co mají dlouhé ruce, tak vám furt vrtají i u hokejky a blbě se to technicky zvládá," líčí.

Kanadská juniorka? Jediná cesta do NHL. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Antoš vzpomíná, jak před lety letěl hrát do Ameriky, kde si premiérově vyzkoušel hru na úzkém ledě. „Vím, že jsem odehrál puk a najednou jsem dostal prdu. Natáhl jsem si břišní sval a měl jsem po výletu. Ono je to o tom, že času není nazbyt, člověk si musí zvyknout," vzpomíná.

Česká dvacítka ukázala světu překvapivě vysoký počet skvělých ofenzivních beků. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Přitom během kariéry nastupoval v dresu Slavie, která právě na menší ledové ploše hrála. „Velkostí to nebyl extrém, bylo to menší, ale mně to nevadilo. Naopak. Vyhovovalo mi to, Mně kontaktní hokej nikdy nevadil, spíš jsem hrál do těla. Kluci, co jsou silní, neupadnou, vyrovnají se s tím," dodává Antoš. Ve velikosti ledové plochy nehledá problém a neřeší, zda by se měla velikost kluzišť sjednotit. „Je ale pravda, že volejbal, házená stejná hřiště mají."

Novinář Kézr je odvážnější a jde s kůží na trh. „Líbí se víc hokej, který nabízí užší kluziště. Kontaktní hokej mě víc baví," tvrdí.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko