Hlavní obsah

Kluky jsem poznal až na rozbruslení, líčí Kaut. Už pálí za tým, kde vyrostli Forsberg i Sedinové

Örnsköldsvik/Praha

Moc se těšil, že do startu nové sezony NHL pomůže Pardubicím. Jenže plány na větší herní vytížení mu naboural koronavirus. Martin Kaut stihl v české hokejové extralize jen čtyři zápasy a po říjnovém přerušení soutěže nakonec útočník Colorada vyměnil srdcový klub za švédský Örnsköldsvik, kde kývl na spolupráci s druholigovým MODO.

Foto: Sport.cz

Útočník Martin Kaut (vpravo) se zabydluje ve švédském MODO Hockey.

Článek

Jaké máte po dvou utkáních dojmy?

S mužstvem jsem zatím absolvoval jenom dva tréninky. Přiletěl jsem ve čtvrtek a věci mi dorazily až v pátek těsně před utkáním, takže jsem kluky poznal až na rozbruslení (úsměv). Pak jsem s nimi trénoval před odjezdem na trip do Karlskogy. Jelo se 600 kilometrů, cesta trvala osm hodin, prohráli jsme v prodloužení 3:4, jeli zase osm nazpátek a v pondělí měli ráno trénink. Je to tady trochu jiný než v Česku, ale zatím se mi tu moc líbí.

K soutěžnímu duelu jste vyjel poprvé od konce září, projevila se na vás herní pauza?

Než jsem odletěl do Švédska, trénoval jsem s Pardubicemi v Polsku, což mi pomohlo. Byli jsme dvakrát denně na ledě, měli poradu, posilku, odpoledne fotbal, bavilo nás to. Na druhou stranu předtím jsem tři nebo čtyři týdny netrénoval, byli jsme v karanténě, pak se přerušila extraliga... V prvním zápase za MODO tedy bylo znát, že nejsem v top kondici. První třetina byla hodně těžká, nohy jsem měl ještě v letadle. Ale v nedělním druhém zápase už to bylo lepší. Věřil jsem si víc na puku, mohl i dýl bruslit, takže dobrý (úsměv).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Martin Kaut ukončil dočasné působení v Pardubicích a hraje ve druhé nejvyšší švédské soutěži za MODO Hockey.

Právě v neděli jste premiérovým gólem pomohl týmu k bodu, kolik vás stál do kasy?

Zatím nic, ale ve středu máme další zápas a budu muset něco vypsat na tabuli. Kapitán už mi říkal, ať něco nachystám, i když konkrétní částku ještě neznám. Uvidíme... (úsměv)

V elitní formaci nastupujete se stejně starými mladíky, 21letým Finem Heponiemim a Švédem Ahströmem. Zařídili jste tři z posledních čtyř gólů týmu, klape vám spolupráce?

Dokážemě si vyhovět, kluci jsou brusliví. Heponiemi je playmaker, furt se mě snaží hledat, za což jsem rád. S Ahströmem jsem se už potkal, když jsem hrál za reprezentaci. Je fajn, že vím, o koho jde, co od něj očekávat.

Ve švédské Elitserien se dost bruslí, platí to samé i o druhé nejvyšší soutěži?

Dá se říct, že se tu bruslí víc než v Česku, byť to není tak hokejové jako u nás. Všichni tady makají dopředu dozadu. Colorado mě sem poslalo, abych byl dobře nachystanej na kemp. Věděli, že je tady velký hřiště, hodně se bruslí. Může mě to posunout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Martin Kaut během utkání Euro Hockey Challenge, Česká republika - Švýcarsko.

Na druhou stranu byste jistě radši hrál doma v Česku...

Samozřejmě, ale Colorado takhle rozhodlo. Zeptali se mě, jestli bych nebyl proti. Řekl jsem, že určitě ne. Věděl jsem, že potřebuju hrát. Pochází odsud Peter Forsberg, který hrával s generálním manažerem Colorada Sakikem, takže domluva byla jednoduchá.

Vedle Forsberga vyrostly v MODO i další hvězdy světového hokeje, jako jsou bratři Sedinové nebo Näslund. Je to v klubu cítit na každém kroku?

Ano, jsou tu jejich plakáty, i přímo v kabině. Hlavně Forsberg a Näslund. Začínal tu třeba i obránce Tampy Victor Hedman. Jsem rád, že můžu nastupovat za tým s tak velkou tradicí. I když jsou ve druhé lize, chtějí zase postoupit zpátky mezi elitu.

Örnsköldsvik patří mezi průmyslová města, stihl jste ho aspoň trochu prozkoumat?

Teď je tady hrozný počasí, prší a fouká, takže jsem ven nikam moc nevylezl. Neměl jsem ještě možnost se tady projít, ale přijde mi jako malé útulné město. Zimák je kousek... Bydlel jsem až dosud v hotelu, v úterý se budu stěhovat do apartmánu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Kaut (vpravo) oslavuje gól proti Švýcarsku v Příbrami.

Dynamu jste chtěl v extralize pomoci ve více zápasech než jen ve čtyřech, jaké bylo loučení?

Představoval jsem si to úplně jinak, ale i když jsem odehrál jen čtyři zápasy, všechny jsem si užil. Když jsem před dvěma lety odcházel z Pardubic do Ameriky, říkal jsem, že se vždycky budu rád vracet domů. Doma jsou pro mě Pardubice, a vždycky budou. Když se naskytne v budoucnu možnost, určitě se vrátím. S klukama jsem se rozloučil na soustředění v Polsku při posledním tréninku.

Nový ročník NHL začne až příští rok. Tušíte, jak dlouho v MODO zůstanete?

Uvidíme, kdy začnou kempy. Záleží na Coloradu. Sledují moje zápasy, v kontaktu jsem s nimi furt. Počítám, že na Vánoce budu ještě doma, a pak se to snad rozjede. Tahle doba je fakt zajímavá a doufám, že už to brzy skončí. Ale jsem rád, že teď můžu hrát ve Švédsku.

Reklama

Související témata: