Hlavní obsah

Nominace na slavné Nagano se „upekla“ v bítešské restauraci

Půl hodiny před půlnocí 24. prosince 1997 byla v japonském Naganu vydána akreditační karta pro trenéra české hokejové reprezentace Ivana Hlinku. Bez tohoto dokumentu pak slavný kouč nemohl na olympiádě udělat ani krok. S touto kartou na krku pak také vystoupil v dobré náladě z leteckého speciálu, aby před nadšené davy v Praze přivedl partů zlatých hochů. A právě tento dokument patří mezi nejcennější relikvie Jiřího Rauše z Velké Bíteše. Nadšeného sportovního fanouška, a především majitele restaurace, kde se 14. ledna 1998 „upekla“ slavná olympijská nominace.

Jaromír Jágr vzpomíná na Nagano. Ivanu Hlinkovi by to dnes asi neprošlo, že vzal skoro půlku hráčů z EvropyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Ta karta má svůj zvláštní příběh. Pamětníci si jistě vzpomínají, že Ivan Hlinka v bujaré náladě vystoupil před fanoušky a novináře na pódiu Staromáku, kde mimo Michala Davida a dalších osobností byl také Lešek Semelka, který si na tu slávu pořídil velký černý klobouk. Neměl ho však dlouho. Šťastnému Ivanovi se pokrývka hlavy natolik zalíbila, že ho Leškovi vzal, nasadil si ho sám, a pak v něm i vystupoval, odpovídal na dotazy novinářů. Jak mi však při jedné ze svých návštěv zpěvák popsal, Ivan nechtěl klobouk zadarmo. Ještě na pódiu ho s Leškem vyměnil právě za tuto akreditační kartu. A protože Lešek ví, jak moc si vážím všeho, co je s hokejem spojeno, tak mi kartu daroval. Vedle dresů, či vlastnoručních podpisů hokejistů, které zde také máme, je karta určitě tím nejcennějším pokladem," popsal Právu Jiří Rauš.

Bíteš se svým věčně zaplněným náměstím je vcelku zvyklá na silniční koráby - autobusy označené nápisy sportovních klubů, které zajíždějí na svých cestách za utkáními právě k Raušům. Zdejší salónek zažil a stále zažívá desítky porad „lodivodů" z Českého svazu ledního hokeje či Asociace profesionálních klubů (APKLH), ovšem lednové zasedání před pětadvaceti léty ze kterého vzešla právě vítězná sestava pro Nagano už zřejmě nikdy nic nemůže překonat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

akreditační kata Ivana Hlinky.

„Na to se nedá zapomenout. Bylo to dlouhé jednání, při kterém Karel Gut, jako tehdejší předseda ČSLH neustále všechny upozorňoval, že nesmí nikdo ani naznačit přítomným novinářům, jak bude sestava vypadat. Bylo zakázáno vynést z jednacího salonku, byť jediné jméno, neboť nominaci musel ještě posvětit i tehdejší Český olympijský výbor. Všichni účastníci jednáni skutečně po skončení bez pardonu odmítali. A čekalo se na jediné. Až se znovu objeví Gut. Ten se po příchodu okamžitě ocitnul v obležení novinářů. Zjevně si to užíval, když poznamenal že si musí nejprve najít brejle. A poté již přečetl soupisku se všemi jmény," zavzpomínal pro Právo Rauš.

Foto: archiv Jiřího Rauše

Josef Augusta, Ivan Hlinka, Vladimír Růžička na snímcích z jednání o nominaci ve Velké Bíteši.

"Ivan Hlinka, který měl tenkrát poradní hlas, už v té chvíli seděl s dalšímu u stolu, popíjel kávu, pokuřoval. Když viděl, jak Karel Gut čte jména hráčů, jen se usmál a jako by mimochodem ke svým společníkům prohodil: Vidíte ho dědka, my nesmíme nic říct a on zas bude slavnej. Ovšem bral to všechno s nadhledem a duší charismatického chlapa. Byl to borec, který procestoval kus světa a jistě ochutnal ledasco, ale kdykoli přijel k nám, vždycky se už dopředu ptal na svíčkovou, guláš nebo ptáčky. A nepohrdnul ani domácím koláčem. To byla jeho zamilovaná jídla, Ostatně, vzpomenu si na něj vždycky, když jdu kolem restaurace po našem takzvaném Velkobítešském chodníku slávy, kde mají své hvězdy v bronzu a mramoru různé osobnosti. Bohužel Ivan svou hvězdu jako jediný dostal až po smrti. Ale kdo by si ji zasloužil, když ne on?" dodal Rauš.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Majitel restaurace Jiří Rauš s akreditační kartou Ivana Hlinky a reprezentačním dresem.

Hnilička vzpomíná na Nagano, příspěvek z pořadu Příklep s Milanem HniličkouVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko