Hlavní obsah

Střelec zlatého gólu z Nagana? Toho by nikdo netipoval, směje se legenda. Smeká před Hlinkou

Vzpomínky na zlaté hokejové Nagano budí i po 25 letech celou řadu úsměvů. Legendární gólman Dominik Hašek si třeba vůbec nebyl jistý nominací obránce Petra Svobody, který nakonec gólem Čechům vystřelil vítězství nad Ruskem na Turnaji století. O hráči tvrdil, že fauluje... „Z čeho čerpáte, z mé knihy," vyzvídal s úsměvem Hašek v pořadu Příklep na Sport.cz. „Tam už jsou některý věci, když je člověk poslouchá, tak ani nevím, že jsem něco takového říkal. Co tam tedy bylo?" usmíval se do kamery „Dominátor".

Dominik Hašek o zlatém střelci z Nagana Petru SvobodoviVideo: Sport.cz

 
Článek

Moderátor pořadu Honza Homolka zlatému hrdinovi z Nagana vše s úctou zopakoval. „Tvrdil jste o Petru Svobodovi, že tým oslabuje zbytečnými fauly, taky, že se mu domlouvalo po utkání s Kazachstánem. Na turnaji prakticky nestřílel, protože hrál se zraněným loktem. A pak dal zlatý gól," cituje stručně expert z O2 TV.

Hašek přiznává, že jediného střelce finálové bitvy z Nagana neznal z Čech, protože byl Svoboda o rok mladší a skvělý gólman navíc hrával v tuzemských mládežnických soutěžích s o rok staršími hokejisty. „Do zámoří odešel hodně mladý, potkali jsme se až v Buffalu. Tam už byl jako zkušený hráč NHL, byl využívaný na přesilovkách, ale střelec to nebyl. Že by právě on dal ten zlatý gól, to by nikdo netipoval," culí se legendární gólman.

Bývalý gólman Dominik Hašek vzpomíná na kouče Ivanu Hlinku, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Když byl v Montrealu, tak nebyl v TOP formě, ale pořád byl vynikající bruslař, co hrál rád fyzicky. Jeho nominace byla oprávněná. Ivan Hlinka ho dobře znal, ale za výkony, jaké Petr odváděl, tak by jel dost možná i kdyby nerozhodoval Hlinka," upozorňuje bývalý gólman.

Příklep s legendárním hokejovým gólmanem Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

Se Svobodu často diskutoval a bavilo ho, jak měl pro všechno vysvětlení. „Vždycky věděl, jak to mělo být a kde se stala chyba. Často jsme se neshodli, on měl svoji logiku a vysvětlení," vykládá Hašek a oceňuje Svobodovo naganské představení. „Odehrál fantastický turnaj, kdyby ten puk proti Rusku nevystřelil, tak jak ho vystřelil, tak to ve finále mohlo být jinak," doplňuje „Dominátor".

Martin Kézr, druhý z hostů v pořadu Příklep, zdůrazňuje, že nominace Svobody byla dalším z geniálních tahů trenéra Hlinky. „Znal Svobodu z Litvínova, věděl o něm, i když se na něj v Česku zapomnělo. Věděl, že potřebuje vyztužit obranu někým, kdo neuhne a je zvyklý na zámořská kluziště. Byla to typická hlinkovská riskantní sázka. A odměnou bylo, že ten příběh má takový konec, kdy dá Petr Svoboda vítězný gól."

Reklama