Hlavní obsah

Otřesy v ruském hokeji. Kouč sborné odmítl vést reprezentaci

Za normálních okolností by ruská sborná měla nyní za sebou České hokejové hry a ladila by sestavu a formu na MS ve Finsku. Jenže v důsledku vojenské invaze na Ukrajinu byla stejně jako řada dalších krajanů vyloučena z mezinárodního sportu a musí si tak minimálně na letošní vrchol sezony nechat zajít chuť. I tak se ale v posledních dnech děly na úrovni ruské reprezentace velmi zajímavé věci.

Foto: KHL

Alexej Žamnov (vlevo) a Harijs Vitolinš na střídačce národního týmu.

Článek

Sborná si v neděli v Tule uspořádala přátelský zápas s rovněž vyloučeným Běloruskem. I v Rusku mnohým nedával takový zápas smysl, jelikož ligová sezona skončila a účast na velkém mezinárodním turnaji je v nedohlednu.

Že se hráči na úkor své dovolené do téhle akce zrovna nehrnuli, naznačuje i fakt, že v sestavě sborné se vyskytovali i hokejisté z juniorské MHL. Zajímavé také bylo, že ruský tým nevedl jeho stále ještě oficiální kouč Alexej Žamnov, který podle informací serveru sportrbc.ru odmítl reprezentaci v přátelských zápasech s Běloruskem vést.

Smlouvu má přitom do konce sezony. A podle platného kontraktu měl tedy vést sbornou ještě v nedělním a pondělním duelu s Běloruskem. A následně měl ještě koučovat juniorku proti stejnému soupeři v Petrohradě.

„Žamnov ale odmítl v Tule a Petrohradě národní tým vést," uvádí server sportrbc.ru s odkazem na svůj zdroj ze svazu. Na lavičce v prvním utkání v Tule jej nahradil Sergej Zubov. Svaz už prý smlouvu se Žamnovem na další sezonu neprodlouží.

Rusko v úvodním přátelském duelu porazilo Bělorusy 5:2. Spíše bezvýznamnému zápasu se ale dostalo nakonec celkem velké pozornosti, a to především díky brankáři Dmitriji Nikolajevovi, který v závěru při power play soupeře dal přes celé hřiště gól.

„Brankářův gól je třešničkou na dortu. Tohle se nestává moc často, v historii ruského národního týmu to dokázal jako první," těšilo kouče Zubova.

V minulosti sice skóroval v reprezentačních barvách gólman Anton Chudobin, když se v roce 2004 trefil proti Finsku, to ale šlo o juniorku.

Reklama

Související témata: