Hlavní obsah

Peter Šťastný se musí omluvit Jozefu Golonkovi, řekl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý hokejista Peter Šťastný (66) se musí písemně omluvit hokejové legendě Jozefu Golonkovi (85) za to, že před deseti lety naznačoval, že Golonka je komunista a estébák. Ve středu o tom rozhodl slovenský nejvyšší soud. Rozhodnutí soudu je pravomocné a Šťastný musí zaplatit náklady soudního přelíčení.

Foto: @facebook Nový čas

Jozef Golonka na archivním snímku

Článek

Šťastný ani Golonka si rozhodnutí nejvyššího soud nepřišli osobně vyslechnout. V roce 2013 natáčela Slovenská televize dokument o slovenském hokeji. Šťastný tehdy označil Golonku za „soudruha, komunistu a estébáka". Golonka to podal k soudu a žádal omluvu.

Golonka u soudu předložil lustrační list z Ústavu pamětí národa, který potvrdil, že nebyl členem komunistické Státní bezpečnosti (StB). V archivu StB byl Golonka veden, jako prověřovaná osoba.

Peter Šťastný společně se svými bratry Mariánem a Antonem reprezentovali Československo. V roce 1980 emigroval Peter se svým bratrem Antonem do Kanady. Později se k nim přidal také třetí bratr Marián.

Všichni tři hráli v NHL za klub Quebec Nordiques. Peter odehrál za klub deset sezon a v NHL pak ještě nastoupil v dresu St. Louis Blues a New Jersey Devils.

Reklama

Související témata: