Hlavní obsah

Protekční syn Putinova kamaráda už je koučem sborné! Ta sice nehraje a trenéra má, ale to nevadí

Již tak závratná trenérská kariéra Romana Rotenberga dosáhla na nový vrchol. Dvaačtyřicetiletý Rus, který nikdy nehrál profesionální hokej a s trenéřinou má jen krátké zkušenosti, byl jmenován hlavním koučem národního týmu do 25 let. Věkové omezení mančaftu je ale jen teoretické, protože neoznačuje limit pro jednotlivé hráče nýbrž má označovat věkový průměr mužstva, který stejně nikdo kontrolovat nebude.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg po boku Vladimira Putina.

Článek

I podle ruských médií tak jde reálně o hlavního trenéra seniorského nároďáku. Tím je sice až do června oficiálně Alexej Žamnov, ale pod jeho vedením už reprezentace nejspíš žádný zápas neodehraje. Rotenberg naopak bude chystat mužstvo na květnový zápas Běloruskem.

Sborná je stejně jako zatím všechny ruské reprezentace v ostatních týmových sportech vyloučena z mezinárodní scény, takže hraje jen sporadicky, a to jen se spřízněným Běloruskem či Kazachstánem. Právě Bělorusko uštědřilo naposledy Rusům na jejich půdě ponižující porážku na předvánočním turnaji, který měl ruským fanouškům vynahradit neúčast na Euro Hockey Tour.

Foto: Ruský hokejový svaz

Roman Rotenberg je mocným mužem ruského hokeje.

Rotenberg už nashromáždil v ruském hokeji řadu funkcí, mimo jiné je i místopředsedou svazu. Přestože měl takřka nulové trenérské zkušenosti, byl loni jmenován hlavním koučem nejbohatšího kubu KHL SKA Petrohrad, s nímž se v této sezoně nedokázal probít do finále play off. To mu ale nezabránilo v dalším kariérním posunu v podobě šéfování střídačce národního týmu.

Syn blízkého přítele prezidenta Vladimira Putina Borise Rotenberga byl do funkce zvolen trenérskou radou, v níž kromě Vladislava Treťjaka, Borise Majorova a Pavla Bureho zasedá také strýc Arkadij Rotenberg, jehož rovněž pojí od dětství blízké přátelské pouto k Putinovi.

Treťjak vysvětlil volbu tím, že Roman Rotenberg dokázal rozvíjet řadu hráčů v SKA. Server Sports.ru vysvětluje, že oficiální označení Rotenbergovy reprezentace jako tým „Rusko 25" je jen kosmetickou kamufláží pro reálný seniorský reprezentační tým.

„Nikdo se nebude dívat na datum narození hráčů a nikdo nebude vynechán jen proto, že by pokazil avizovaný věkový průměr mužstva na 25 let," vysvětlil server.

Roman Rotenberg má kromě ruského i finské občanství. Spolu s otcem a se strýcem jsou majoritními vlastníky Helsinki Hall, dříve známé jako Hartwall Arena, která už není déle než rok nijak využívaná a snahy o její prodej jsou zatím neúspěšné.

Reklama

Související témata: