Hlavní obsah

Česko - Norsko 3:1První krok do Pekingu zvládly. Hokejistky přece jen rozbily norský val

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Do chomutovské olympijské kvalifikace vstoupily české hokejistky s jasným cílem. Na domácím ledě obstát v roli favoritek a jediné postupové místo na únorové ZOH z tohoto čtyřčlenného turnaje urvat pro sebe. První krok do Pekingu národní tým zvládl, když po výrazné střelecké převaze porazil Norsko 3:1.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

České hráčky se radují z gólu proti Norsku.

Článek
Fotogalerie

Celý zápas byl v duchu souboje českých hráček s výborně chytající Nyströmovou. Ze 44 střel na norskou branku se ujaly jen tři, díky nim se ale podařilo rozbít houževnatý obranný val soupeřek.

Od začátku byla zjevná důležitost prvního gólu, v polovině první třetiny ho k radosti téměř osmi stovek diváků v hledišti dokázala z dorážky vstřelit česká kapitánka Mills. Norkám se ale celou dobu dařilo zahušťovat obranné pásmo i počkat si na ojedinělé brejky.

Když soupeřky v 17. minutě udělaly zmatek před brankou Peslarové, dočkaly se i vyrovnání. Nešťastně k němu přispěla Tejralová, která ve snaze zamést puk pod beton brankářky ho poslala do vlastní sítě.

Naštěstí hned za devatenáct vteřin bylo vedení zpátky v rukou českých žen. Okamžitě po vhazování se prodrala před branku Pejšová a svižnou ranou prostřelila Nyströmovou kolem jejího pravého betonu.

Druhá třetina přinesla festival zahozených šancí domácího týmu, často v koncovce chyběl i kousek štěstí jako při sólu Láskové. Nepomohla ani žádná ze tří přesilovek, i když střely Mrázové, Křížové, Mlýnkové i Neubauerové volaly po gólu. Přišel až ve 43. minutě, kdy při signalizované výhodě aktivní Pejšová posunula puk do prostoru mezi kruhy, kde pohotově vystřelila do reprezentace se navrátivší Lédlová a rozvlnila síť za zády Nyströmové.

Zanedlouho švihem vystřelila Hansenová a už se radovala ze snížení. Ovšem předčasně, protože kontrola u videa prokázala, že puk se odrazil od vzdálenější tyčky a jel po brankové čáře, ale neskončil za ní.

Úpěnlivá obrana brala norským hokejistkám dost sil, hrálo se většinou v obranném pásmu hostů, ale další odskočení ve skóre nepřicházelo. Už dvě minuty před koncem soupeřky sáhly k power play, ale zákroky Peslarové působily jistě, i když v úplném závěru situaci ještě komplikovalo české oslabení.

Stav 3:1 byl konečný, takže české ženy si mohly odškrtnout první splněný úkol a vychutnat si i hymnu. Další zápasy přijdou o víkendu, kdy v sobotu v 16.00 h čekají Polky, které začaly kvalifikaci vysokou porážkou 1:11 s Maďarskem. A proti němu se reprezentantky postaví v neděli k zřejmě rozhodující bitvě o olympijskou účast.

Kvalifikace hokejistek o postup na OH v Pekingu - turnaj v Chomutově:
ČR - Norsko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Mills (Hymlárová, Křížová), 17. Pejšová (Neubauerová), 43. Lédlová (Pejšová) - 17. Morsetová (Hansenová, Bialiková). Rozhodčí: Rapinová (USA), Ivanová - Mochová (obě Rus.), Blairová (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 753.
Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Čajanová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Pejšová, Trnková - Neubauerová, Mrázová, Mlýnková - Hymlarová, Mills, Křížová - Radová, Serdar, Bukolská - Pátková, Přibylová, Lédlová - Erbanová. Trenér: Pacina.
Maďarsko - Polsko 11:1 (3:1, 4:0, 4:0).
1.Maďarsko1100011:13
2.ČR110003:13
3.Norsko100011:30
4.Polsko100011:110

Reklama

Související témata: