Hlavní obsah

Ruské legendy zuří kvůli Haškovi v europarlamentu: Je to fašista a blázen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci vystoupí na pozvání českého europoslance Tomáše Zdechovského v Evropském parlamentu s apelem, aby ruští a běloruští sportovci nemohli působit v evropských sportovních soutěžích, pokud veřejně neodsoudí válku na Ukrajině. Že bude bývalý vynikající brankář Dominik Hašek ve Štrasburku promlouvat, působí v Rusku na tamní hokejové ikony jako rudý hadr na býka.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Koževnikov na snímku z roku 2016.

Článek

Hašek dlouhodobě brojí proti účasti Rusů a Bělorusů ve sportovních soutěžích. Dělají podle něj reklamu válce a zabíjení ruského zločineckého režimu. Na začátku června se mj. vydal na Ukrajinu, aby podpořil tamější sportovce.

Když loni krátce po začátku ruské agrese na Ukrajině vyzval zámořskou hokejovou NHL, aby ukončila smlouvy s ruskými hokejisty, vyvolal tím v Rusku velké nevole. Dvojnásobný olympijský vítěz v hokeji Alexandr Koževnikov jej dokonce označil za bastarda.

A nyní majitel olympijského zlata ze Sarajeva (1984) a Calgary (o čtyři roky později) útočí na Dominátora kvůli jeho vystoupení v europarlamentu znovu.

„Dominik Hašek má vážné problémy s hlavou. Zřejmě se rozhodl vstoupit do politiky poté, co nebyl přijat do Mezinárodní hokejové federace. Po takových prohlášeních může být nazýván jen malým fašistou, jehož senilní šílenství postupuje. Je jaksi posedlý Ruskem, a tak se rozhodl připojit k rusofobům," prohlásil dnes 64letý mistr světa z roku 1982 Koževnikov pro ruský server russian.rt.com.

Ke kritice Haška se připojil i 85letý Boris Majorov, který byl v 60. letech coby útočník u čtyř zlatých medailí Sovětů na MS a ve své sbírce má i olympijská zlata z Innsbrucku (1964) a Grenoblu (1968).

Foto: Profimedia.cz

Boris Majorov letos v únoru, když slavil 85. narozeniny.

„Dominik Hašek je blázen. Je úžasné, že člověk, který hrál za Spartak v Rusku celý rok, dělá takové věci," připomíná Majorov Haškovu poslední sezonu (2010/11) v kariéře v moskevském klubu.

„Je naprosto nemožné pochopit, co mu Rusko udělalo. Proč tolik negativity vůči naší zemi? Je velkým zklamáním slyšet od něj takové věci. Ale možná má jen problémy s hlavou, to je všechno," nechal se slyšet Majorov.

Reklama