Hlavní obsah

Ruský hokej těžce kouše nečekané ponížení: Ani tohle nedokážeme vyhrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco čeští hokejisté spolu se Švédy, Finy a Švýcary zápolili na konci minulého týdne na turnaji Euro Hockey Tour s názvem Swiss Hockey Games, z mezinárodního pole vyloučení Rusové nechtěli zůstat pozadu a uspořádali si v tomto termínu tradiční Channel One Cup. Akce, která měla potěšit domácí fanoušky jasnými triumfy, však skončila pro sbornou ponižující porážkou. A obrovské rozčarování z ní neskrývají ani tamní média.

Foto: Profimedia.cz

Ruský brankář Nikita Serebrjakov během zápasu s Běloruskem, který sborná prohrála po nájezdech.

Článek

Ruští fanoušci si od začátku invaze na Ukrajinu svůj národního týmu moc neužijí. Sborná nesměla startovat na MS a okolní svět ji nechce ani na EHT. Vítanou příležitostí k alespoň částečnému vymanění se z izolace tak byl moskevský turnaj, na který přijely tentokrát reprezentace Běloruska a Kazachstánu. Leč vše dopadlo trochu jinak, než se plánovalo.

Rusko po výhře nad Kazachstánem prohrálo v boji o první místo s Běloruskem, proti němuž horko těžko vybojovalo remízu v základní hrací době 4:4, na nájezdy však svému sokovi podlehlo.

Ponižující porážku na domácím ledě od velkého outsidera v Rusku těžko kousají. „Nedokázali jsem vyhrát ani turnaj, který byl vytvořen jen kvůli nám," nebere si servítky ve svém komentáři třeba novinář Lev Lurkin ze serveru Championat.ru.

Podle něj není prohra s Běloruskem o nic méně smutnější a těžší než porážka sborné na posledním velkém turnaji pro Rusy v Pekingu, kde v olympijském finále podlehli Finsku.

„Tahle čerstvá porážka se mi zdá ale ještě více ponižující. Rusko zkrátka nemělo na tomhle turnaji za žádných okolností zklamat. Není to jako u našeho fotbalového nároďáku, který uhrál bezgólové remízy někde v Taškentu nebo v Dušanbe. Hokejisté hráli doma před svými fanoušky, kterým byly prodávány lístky za přemrštěné ceny. Dívali se přitom na to, jak sborná musela neustále dotahovat zápas s jen lehce posilněným Dynamem Minsk a nakonec prohrála," píše dále Lurkin.

Foto: KHL

Haly pro KHL zdobí symboly ruské invaze na Ukrajinu.

A upozorňuje, že ruská reprezentace opakovaně prohrává s týmy s horšími hráči v sestavě, protože ti ruští hrají podle něj v národním týmu hůř než v klubech.

„Dobře si pamatujeme, jak Finsko, Švédsko nebo Česká republika uspěly s hráči, které naše KHL ani nebrala v potaz. Na MS nebo olympiádě nás pak vždy pohřbí nemotorní hráči jako Marko Anttila," pokračuje komentátor.

Hořkost porážky s Běloruskem navíc podle něj umocňuje fakt, že navzdory mezinárodní izolaci se pod ní podepsali jedinci ze zámoří. A to kanadský kouč Běloruska Craig Woodcroft a americký hokejista v běloruských službách Shane Prince, jenž ke gólu v základní hrací době přidal i rozhodující trefu v závěrečném rozstřelu.

Lurkin se obává, že na ruský hokej bude mezinárodní izolace mít stále horší dopad. Obzvlášť, když izolaci prohloubila samotná KHL zpřísněním limitů na počet cizinců v sestavě. Ti už nicméně soutěž dříve hromadně opouštěli.

Domácí debakl Rusů podtrhl i souběžně hraný turnaj ve hře 3 na 3, v němž po souboji s Čínou vybojoval pouze bronz.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko