Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Hokejová reprezentace udělala herně krok zpět, pořád ale jde jen o proces

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé místo, dvě výhry a taky slušných šest bodů do tabulky Euro Hockey Tour. Jenže už záporné skóre 5:7 naznačuje, že to z české strany na turnaji ve Švýcarsku nebyla – eufemisticky řečeno – žádná velká suverenita a že ta dvě vítězství lze tak trochu vnímat jako vánoční zázrak či spíš jako božské gólmanské představení. Co si budeme namlouvat, skřípalo to, až se chtělo chvílemi vzpomenout na jeden fotbalovo-divadelní kus, a poněkud kacířsky se optat: Vám se jako ten hokej líbil, pane Jalonene? „Líbilo se mi to. Tým celý turnaj velmi dobře pracoval. Měli jsme zkušené hráče i mladší, to jsou vždy pozitiva. Dobře si sedli," odpovídal ale kouč.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Hokejová reprezentace vyhrála o víkendu dva zápasy ze tří, nicméně herně příliš nezářila.

Článek

Pak ještě diplomaticky dodal, že si teď všechno zanalyzují a dají hráčům zpětnou vazbu. Ne, my můžeme volit jinou rétoriku, a tak lze jednoduše napsat, že oproti listopadovému turnaji Karjala udělala tentokrát reprezentace herně krok vzad. V každém zápase – zvlášť ve druhých třetinách – měla bezzubé pasáže. Zbytečně ztrácela puky ve středním pásmu, chyběl jí souvislejší tlak i výraznější clonění před soupeřovými brankáři.

Jenže zatímco proti Finsku i Švýcarsku výteční Hrubec a Langhamer vlastně „ukradli" sokům zápas, tak proti Švédsku už to žádná one-man show od nich nebyla, což se odrazilo i na výsledku. Byť Jalonen ve svém hodnocení tvrdil: „Bylo to možná našich nejlepších 60 minut na turnaji." Ale taky 60 minut bez gólu, což je to, oč v zápasech běží.

Švýcarské hry je ale nutné vnímat jen jako část procesu, na jehož konci je květnový šampionát. Jalonenův systém navíc není pro diváka úplně rajcovní záležitostí, aby u obrazovky s nadšením hltal každou minutu mače, a když se k tomu přidá, že na jiném kanále zrovna běží finále fotbalového mistrovství světa, může působit až masochisticky hledět na urputnou defenzívu hokejistů. Ale Jalonen potřebuje ten systém do hráčů dostat, a zároveň poznat, jak ho konkrétní jednotlivci přijmou.

Navíc ho vždy musí uzpůsobit „materiálu", který na daném turnaji má a který třeba teď představoval 17 borců z extraligy. „Člověk musí potlačit své ofenzivní choutky. Ale zase proti Švédsku jsem si zaútočil slušně a vynahradil jsem si to za ty dva předchozí zápasy," říkal kupříkladu útočník Lukáš Radil, jenž hrál pod Jalonenem poprvé.

Pravda – zrovna od něj i jeho pardubického parťáka Tomáše Zohorny, kteří patří do první pětky extraligového produktivity, se čekalo víc, bodově i herně, byť v závěru turnaje byli na ledě nejviditelnější.

Jalonena lze však chválit za to, že se nebojí dát na mezinárodní scéně příležitost novým tvářím a je jen lidsky škoda, že se třeba takový Adam Najman na turnaji nedočkal gólu, byť k němu byl proti Švýcarsku i Švédsku tuze blízko. Nezklamal ani Voženílek či Hrabík. „Je super, že trenér Jalonen zkouší nové hráče. Snaží se dát prostor mladým, aby kluci nabrali zkušenosti s mezinárodním hokejem. Vidí tu úroveň a ukáže jim to, v čem ještě musí zamakat," řekl kapitán Zohorna.

Hernímu projevu týmu zjevně ublížilo nešťastné vypadnutí Filipa Chlapíka ze sestavy (při vystupování z autobusu si pochroumal kotník), který si náramně rozumí s Michaelem Špačkem. Koneckonců při jeho absenci mužstvo už nevyužilo žádnou přesilovku. Citelnou ztrátou – dle zkušeností z Karjaly – bylo i odstoupení beka Skleničky a viróza, která zkosila jeho i dalšího obránce Pýchu, nakonec dopadla také na brankáře Langhamera, jenž nebyl při nedělním rychlém záskoku zcela fit.

To jsou všechno objektivní důvody. Zkrátka bodů je z turnaje zřejmě víc, než by si reprezentace za předvedený projev zasloužila, ale...

... ale pořád jde jen o proces, který má svou tečku až v květnu.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.