Hlavní obsah

Skandál kolem ruského brankáře? Nitky vedou k Putinovi, promluvili už i Peskov a Ovečkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ ruského gólmana Ivana Fedotova, jenž byl v pátek zatčen kvůli údajnému vyhýbání se vojenské službě, hýbe i ruskými médii. Ta přináší neustále nová zjištění o reprezentantovi, který se sice upsal Philadelphii Flyers, jenže teď mu hrozí rok vězení a také služba v armádě na izolovaných ostrovech v arktické Nové Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ruský brankář Ivan Fedotov vybojoval letos v barvách CSKA Gagarinův pohár.

Článek

Podle agentury TASS měl být brankář v neděli převezen z petrohradské nemocnice, kde skončil v důsledku žaludečních potíží, daleko na sever do Murmanské oblasti, odkud má už coby voják putovat dál. Pokračování hokejové kariéry se u stříbrného medailisty z letošní olympiády v Pekingu nejeví jako příliš aktuální.

Situaci už okomentoval i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Platí zde zákon, emotivní komentáře nejsou na místě," uvedl mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Právě k Putinovi se začínají zbíhat nitky celého případu. Respektive k Putinovu blízkému příteli Igoru Sečinovi. Bývalému místopředsedovi vlády a šéfovi ropného gigantu Rosněft, jemuž CSKA patří.

Podle ruských zdrojů akce kolem Fedotova právě dílem Sečina za to, že brankář odmítl prodloužit s ruským velkoklubem smlouvu a dal přednost podpisu s Philadelphií Flyers.

Do armády nenarukovala celá řada dalších ruských hokejistů hrajících v zahraničí. I jim hrozí podobný osud, pokud se do vlasti vrátí.

V zámoří už také některé kluby vyzvaly své ruské hráče, aby po sezoně raději domů nevraceli. Doma už je ale skalní Putinův fanoušek a kamarád Alexandr Ovčekin. Ten také na žádost tamních novinářů, zda by nechtěl případ okomentovat, odpověděl: „Ne, proč?"

Reklama

Související témata:
Dmitrij Sergejevič Peskov