Hlavní obsah

Slovensko má v nominaci na OH devět hokejistů z české extraligy

Devět hráčů z české extraligy se dostalo do nominace hokejistů Slovenska na únorové olympijské hry v Pekingu. V týmu kanadského kouče Craiga Ramsayho je po třech zástupcích z Třince a Komety Brno. V kádru jsou dva sedmnáctiletí talenti - obránce Simon Nemec z Nitry a útočník Juraj Slafkovský z TPS Turku, kteří už startovali na loňském mistrovství světa v Rize.

Foto: iihf.com

Slovenský národní tým nominoval pro olympiádu.

Článek

Z Třince se vydají do Číny obránce Martin Marinčin a útočníci Marko Daňo s Milošem Romanem, Kometa má ve slovenském výběru gólmana Mateje Tomka, Marka Ďalogu a útočníka Michala Krištofa. Dalšími hráči působícími v tuzemsku jsou gólman Branislav Konrád z Olomouce, zadák Peter Čerešňák z Plzně a útočník Miloš Kelemen z Mladé Boleslavi.

První velká mezinárodní akce v kariéře čeká Tomka a útočníky Samuela Takáče ze Slovanu Bratislava, Pavola Regendu z Michalovců a Petera Zuzina ze Zvolenu.

Osm hráčů už má olympijské zkušenosti. Před čtyřmi roky v Pchjongčchangu se představili Konrád, další gólman Patrik Rybár z Dinama Minsk, obránci Ďaloga, Čerešňák a Michal Čajkovský z Novosibirsku a z ofenzivy Krištof. V roce 2014 v Soči startovali Marinčin a útočník Tomáš Jurčo z Nur-Sultanu.

V týmu jsou tři teenageři. Vedle Nemce se Slafkovským, kteří se mohou těšit na výběr v prvním kole letošního draftu NHL, je v nominaci i devatenáctiletý obránce Samuel Kňažko z celku Seattle Thunderbirds z juniorské WHL. Ten se také dočkal debutu na loňském světovém šampionátu v Rize, kde startovali z kádru po Peking také Konrád, Ďaloga, další obránci Mário Grman z Hämeenlinny a Martin Gernát z Lausanne a v útoku Kelemen, Krištof, Miloš Roman, Peter Cehlárik z Omsku, Marek Hrivík z Nižního Novgorodu, Kristián Pospíšil z Davosu a Adrián Holešinský z Nitry.

Zkušenosti z NHL má pětice hráčů. Marinčin sehrál za Edmonton a Toronto v základní části nejlepší ligy světa 221 utkání a dalších devět v play off. Téměř totožný počet má na kontě Jurčo, v barvách Detroitu, Chicaga, Edmontonu a Vegas odehrál jen o jeden duel v bojích o Stanleyův pohár víc. Daňo si připsal 141 startů za Columbus, Chicago, Winnipeg a Colorado. Cehlárik dostal příležitost ve 40 duelech za Boston a Hrivík ve 24 utkáních za New York Rangers a Calgary.

Slováci vstoupí do turnaje ve čtvrtek 10. února proti Finsku. V dalších duelech základní skupiny C se utkají o den později se Švédskem a v neděli 13. února s Lotyšskem.

Nominace hokejistů Slovenska na olympijský turnaj v Pekingu (9.-20. února):
Brankáři:
Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL)
Branislav Konrád (Olomouc/ČR)
Matej Tomek (Kometa Brno/ČR),
Obránci:
Marek Ďaloga (Kometa Brno/ČR)
Martin Marinčin (Oceláři Třinec/ČR)
Peter Čerešňák (Plzeň/ČR)
Mário Grman (Hämeenlinna/Fin.)
Michal Čajkovský (Novosibirsk/KHL)
Martin Gernát (Lausanne/Švýc.)
Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds/WHL)
Šimon Nemec (Nitra),
Útočníci:
Marko Daňo
Miloš Roman (oba Oceláři Třinec/ČR)
Libor Hudáček (Dinamo Minsk/KHL)
Miloš Kelemen (Mladá Boleslav/ČR)
Michal Krištof (Kometa Brno/ČR)
Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fin.)
Tomáš Jurčo (Nur-Sultan/KHL)
Peter Cehlárik (Omsk/KHL)
Marek Hrivík (Nižnij Novgorod/KHL)
Kristián Pospíšil (Davos/Švýc.)
Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava)
Pavol Regenda (Michalovce)
Adrián Holešinský (Nitra)
Peter Zuzin (HKM Zvolen)

Reklama

Související témata: