Hlavní obsah

Supertrumf září. A Slováci mohou na přemožitele Čechů tasit další hrozivé zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská média píšou o hokejové horečce, která nabírá na intenzitě. Tým našich východních sousedů do 18 let na šampionátu své věkové kategorie ve Švýcarsku udivil postupem mezi čtyři nejlepší týmy a před sobotním semifinále s Američany se probírají jeho další šance. Podle kanadského bodování a dalších čísel, která zveřejňuje federace IIHF, by proti jasnému zámořskému favoritovi nemusel být tak úplně bez šancí. Ale jsou to opravdu jen čísla...

Foto: IIHF

Kapitán Slováků Maxim Štrbák.

Článek
Fotogalerie

Slováci se do této fáze mládežnického MS dostali po dlouhých dvaceti letech. Potvrdili slova některých expertů, že mohou překvapit právě oni. A ve čtvrtfinále to odnesli Finové.

Nadějné ovšem byly výsledky svěřenců Tibora Tartala už v základní skupině. Švédové své vítězství 5:3 jistili až gólem do prázdné branky, Kanada po šťastné trefě vyhrála 4:3.

Co Slováky dovedlo do pozice překvapení MS? K dispozici mají superhvězdu šampionátu. Dalibor Dvorský září, podílel se na devíti z posledních deseti gólů týmu a v tabulce produktivity je na 4. místě. Ofenzivní lídr a trumf mužstva v pěti zápasech nasbíral šest gólů a pět asistencí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportnet.sk (@sportnet.sk)

Před sedmnáctiletým útočníkem stockholmského AIK je jen trio Američanů. Vede Will Smith. Obávaný centr, kterému předpovídají na červnovém draftu NHL místo mezi pěti nejvýše postavenými, má v pěti zápasech bilanci 6+10. Za ním následují Gabe Perreault (5+11) a Ryan Leonard (7+7).

IIHF přišla i se statistikou Top 5 hráčů s nejtvrdší střelou. V tomto žebříčku figurují tři slovenští reprezentanti. Vůbec nejrychlejší změřenou ránu na turnaji předvedl kapitán Slovenska Maxim Štrbák, jehož otec Martin je, jak pamětníci dobře vědí, držitelem kompletní medailové sbírky z elitního MS.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IIHF (@iihfhockey)

Střele Štrbáka ml. na finskou bránu byla naměřena rychlosti 149,82 km/h, za ním jsou Fin Kasper Halttunen (148,48 km/h), pak další Slovák Milan Pišoje (148,29 km/h) a hrozivou ránu na mládežnické poměry ukázal i Dvorský (144,2 km/h).

Srovnání se špičkou dospělých? Rychloměr při pokusu vyhlášeného bombarďáka Zdena Cháry kdysi ukázal 175,1, Martin Frk ho dokázal překonat - 175,7 km/h. Z dávných dob se traduje, že Bobby Hull poslal puk rychlostí až 189 kilometrů v hodině.

Ve Švýcarsku se na mládežnickém MS měřila i rychlost jízdy. Vládne Američan Carter Slaggert (37,77 km/h). Těsně za ním je Čech Eduard Šalé.

Mezi nejlepšími brankáři turnaje nechybí Samuel Urban. Talentovaný slovenský gólman ve čtvrtfinále kryl 54 finských střel a má úspěšnost zásahů přes 92 procent. Ve statistice mu patří druhé místo.

Semifinále USA - Slovensko je na programu v sobotu od 15:00. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Kanada (sobota, 19.00).

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán