Hlavní obsah

V Síni slávy IIHF budou Yzerman, Lidström, Bykov, Chomutov, Salej

Do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF) budou letos uvedeny legendy NHL a bývalí kapitáni Detroitu Steve Yzerman a Nicklas Lidström, hvězdy evropského hokeje Vjačeslav Bykov a Andrej Chomutov i tragicky zesnulý Ruslan Salej. Ceremoniál se uskuteční během květnového mistrovství světa v Minsku.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Švédský hokejista Nicklas Lidström bude uveden do Síně slávy IIHF.

Článek

Bývalý centr Yzerman kromě NHL, kde dovedl Red Wings jako kapitán ke třem triumfům ve Stanley Cupu, sbíral úspěchy i na mezinárodní scéně. Na mistrovství světa v Praze 1985 a ve Švédsku o čtyři roky později získal stříbro, ale především pomohl Kanadě v roce 2002 ke zlatu na olympijských hrách v Salt Lake City.

Z pozice výkonného ředitele se současný generální manažer Tampy Bay podílel na kanadském triumfu v roce 2010 ve Vancouveru a sestavuje také tým pro únorové ZOH v Soči.

Yzermanův dlouholetý spoluhráč z Detroitu Lidström vstřelil vítězný gól Švédska ve finále olympijského turnaje v Turíně 2006 proti Finsku. Obránce, jenž ukončil kariéru v roce 2012, má ve sbírce také zlato z MS 1991 a díky čtyřem triumfům ve Stanley Cupu je členem Triple Gold Clubu.

Další dvojicí spoluhráčů v Síni slávy IIHF budou Bykov a Chomutov, kteří spolu s Valerijem Kamenským vytvořili v druhé polovině 80. let obávanou útočnou trojici v sovětské reprezentaci.

Bykov získal dvě olympijská zlata, pět titulů na MS a k dalším dvěma dovedl Rusko jako trenér. Chomutov byl olympijským vítězem třikrát a mistrem světa šestkrát.

Symbolicky na premiérovém světovém šampionátu ve svém rodném městě bude uveden do Síně slávy bývalý obránce Salej. Častý kapitán běloruských týmů na velkých akcích tragicky zahynul v roce 2011 při letecké katastrofě Lokomotivu Jaroslavl.

Ve funkcionářských kategoriích vstoupí do elitní společnosti Kanaďané Murray Costello a Mark Aubry.

Reklama

Související témata: