Hlavní obsah

VIDEO: Hokejisté jako gladiátoři! V Chorvatsku se odehrají dva zápasy ve 2000 let starém amfiteátru

Na zápasy pod širým nebem si už hokejoví fanoušci v posledních letech zvykli, chorvatský Medveščak Záhřeb však nyní přichází s naprosto unikátním projektem. Uprostřed září se totiž chystá v rámci rakouské EBEL ligy uspořádat dva soutěžní zápasy na více než 2000 let starém římském amfiteátru v přímořském letovisku Pula.

Hokejisté Záhřebu odehrají dva zápasy na amfiteátru starém přes 2000 let

 
Článek

V antických dobách sloužil k zápasům gladiátorů v římském impériu, teď se amfiteátr v chorvatské Pule přemění na dějiště hokejového klání. Aréna v hlavním městě Istrijského poloostrova byla vybudována mezi lety 27 před naším letopočtem a 68 našeho letopočtu a v současnosti je jednou z největších a zároveň nejzachovalejších na světě.

„Rozhodli jsme se spojit sport a historii, abychom takto zpropagovali svoji vlast," vysvětluje ojedinělý projekt s názvem „Arena Ice Fever - Pula MMXII" šéf záhřebského klubu Damir Gojanovič. Medveščak odehraje v amfiteátru dva zápasy, které budou započítávány do rakouské EBEL ligy. 14. září přivítá slovinskou Lublaň, o dva dny později rakouskou Vídeň.

Kapacita stadiónu přes 7000 diváků

Chorvatský hokej sice má jen 437 registrovaných hráčů, zápasy Medveščaku v EBEL lize však fanoušky mimořádně přitahují. V loňské sezóně činila průměrná návštěvnost 8835 diváků, což je dvanáctý nejlepší výsledek v celé Evropě.

Takový počet ale v polovině září dva venkovní duely na vlastní oči neuvidí. Ačkoliv v Antice na gladiátorské zápasy chodilo až dvaadvacet tisíc lidí, kapacita amfiteátru přizpůsobeného lednímu hokeji činí 7022 diváků.

Tropické teploty led nepoznamenají

Velikost ledu bude mít rozměry 57 x 26 metrů, což je těsně nad spodní hranicí regulí Mezinárodní hokejové federace. O zhotovení ledu se postará 70 zaměstnanců a šest zahraničních expertů, provizorní tribuny budou vybudovány za pomoci dvou jeřábů. Pořadatelé ujišťují, že ledovou plochu nepoznamenají ani tropické teploty okolo třiceti stupňů, které by mohly v době zápasu v Pule panovat.

Ceny lístků se pohybují v rozmezí 190 až 625 kun (zhruba 630 až 2060 korun). Poblíž arény bude vybudována fanzóna, v den mezi zápasy si navíc fanoušci mohou po boku hráčů Záhřebu vyzkoušet bruslení na kluzišti v amfiteátru.

Reklama