Hlavní obsah

Pardubice letí do Davosu pokusit se o triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S touhou po triumfu v 95. ročníku nejstaršího hokejového turnaje odletěli do Davosu hokejisté Pardubic, kteří se vracejí na Spenglerův pohár po šestnácti letech a moc rádi by tam napodobili poslední české prvenství Jihlavy z roku 1982.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hokejisté Pardubic se radují z branky.

Článek

Extraligový lídr cestoval letecky do Curychu, odkud se přesouvá autobusem do Alp. Dynamo bez marodících obránců D. Musila s Válou začne své účinkování na turnaji 26. prosince proti obhájci trofeje Ambri-Piotta (14.10 h, ČT sport) a podle výsledku potká hned příští den odpoledne či 28. prosince finské Kuopio. Poražený úvodního duelu bere první datum, vítěz si den oddechne.

V případě celkového vítězství ve skupině čeká pardubický tým 30. 12. přímo semifinále. Jinak o ně bude o den dřív hrát křížem s někým z tria Davos, Kanada, Frölunda. Poslední dva ročníky Spengler Cupu měly českou finálovou účast, jenže Třinec ani Sparta poslední krok k poháru nedokázaly udělat.

„Chceme důstojně obstát a vydržet v turnaji ideálně až do silvestrovského poledne, což je tradiční čas pro vhazování úvodního finálového zápasu,“ míní útočník Robert Kousal, jenž se vrací na místo svého někdejšího angažmá. „Odehrál jsem za Davos dvě hezké sezony. Čeká nás krásné prostředí, skvělý turnaj,“ těší se.

„Je skvělé, že vyrážíme i s rodinami. Bude to trošku něco jiného, ale naše ambice uspět na ledě ani takový faktor nesnižuje. Chceme si to maximálně užít, i po té sportovní stránce,“ říká Lukáš Sedlák.

Na turnaji se objeví i další čeští hokejisté v dresu švýcarských klubů. Za domácí Davos válí Matěj Stránský a při duelu s Ambri-Piotta budou mít svěřenci trenéra Václava Varadi proti sobě odchovance právě pardubického hokeje Michaela Špačka, který je s 27 kanadskými body na sedmém místě ligové produktivity.

Speciální posilou pro Ambri-Piotta bude americký útočník Peter Mueller, jenž působil posledních šest sezón v Česku, kde nejprve oblékal čtyři roky dres Komety Brno. Před minulou sezónou se přesunul do Vítkovic, v jejichž dresu zahájil také letošní ročník. Po sedmnácti zápasech však v ostravském celku na vlastní žádost skončil.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán