Hlavní obsah

Plekanec ze zdravotních důvodů ukončil kariéru. Hold vzdává i NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdravotní problémy jsou vážnější, než se čekalo. Čtyřicetiletý kladenský kapitán Tomáš Plekanec v sobotu ráno nečekaně a překvapivě oznámil konec aktivní kariéry. „Představoval jsem si to jinak. Strašně mě to mrzí, ale byl by to pro mě obrovský risk,“ uvedl trojnásobný medailista ze světových šampionátů.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Tomáš Plekanec.

Článek

Plekanec svůj poslední zápas odehrál na ledě Mladé Boleslavi na začátku října, kde pomohl Kladnu k vítězství 4:3. Od té doby nehrál a klub potvrdil, že bude mimo hru nejméně do listopadové reprezentační přestávky. Zranění si ale vyžádá delší rekonvalescenci a majiteli 1001 startů v NHL by v případě pokračování kariéry na profesionální úrovni hrozily zdravotní komplikace.

„Bohužel jsem se rozhodl ze zdravotních důvodů ukončit hráčskou kariéru. Doufal jsem, že pár týdnů odpočinku bude stačit, abych se mohl ještě vrátit na led a pomoci klukům do play off. To se bohužel nestane. Strašně mě to mrzí, rád bych pomohl, ale byl by to pro mě obrovský risk,“ uvedl Plekanec na sociálních sítích Rytířů.

Pomohl jsi nám, když jsme tě nejvíc potřebovali. Pro tým jsi byl vzorem, vždy jsem se na tebe mohl spolehnout.
Vzkaz Jaromíra Jágra končícímu Plekancovi

Rozhodnutí učinil pouhé tři dny před svými 41. narozeninami. Vážná zranění se přitom Plekancovi celou kariéru vyhýbala. Kladenskému odchovanci chybí ve sbírce snad jen jakékoli zlato. Dosáhl na jednu bronzovou a dvě stříbrné medaile z mistrovství světa. Při zlatých úspěších českého hokeje se však zrovna dařilo jeho Montrealu v NHL.

Mateřské Kladno dvakrát dostal z první ligy do extraligy, kde patřil k největším ozdobám soutěže. Jednu sezonu odehrál také v brněnské Kometě. „Pleky, děkuju ti, že jsi nám pomohl, když jsme tě nejvíc potřebovali. Obětoval ses pro Kladno. Vrátil ses a pomohl jsi nám postoupit, i když jsi mohl hrát jinde. Pro tým jsi byl vzorem a já se na tebe mohl vždycky spolehnout,“ vzkázal končícímu útočníkovi majitel Rytířů Jaromír Jágr.

Plekanec poslední roky plnil na Kladně roli kapitána. Tu teď převezme Radek Smoleňák, jenž ho zastupoval v době jeho absence. „Víme, co v Plekym ztrácíme. Takového hráče není možné nahradit. Zdraví je ale na prvním místě. Plekymu všichni děkujeme a přejeme všechno nejlepší do nové etapy,“ zdůraznil sportovní manažer Rytířů Jiří Burger.

Plekanec se poprvé v extralize objevil coby 16letý mladík v roce 1998. V roce 2001 vybojoval s českou reprezentací poslední juniorské zlato.

O rok později se vydal za oceán, do NHL ho draftoval Montreal Canadiens. Po strastiplných začátcích se nakonec do jejich kádru probojoval a byl jim věrný takřka celou kariéru v NHL, na 17 zápasů si jen odskočil do konkurenčního Toronta. Poděkování za skvělou kariéru tak přišlo i ze zámoří.

Plekanec startoval celkem na 11 světových šampionátech, dvou olympijských hrách a jednom Světovém poháru. Reprezentační kariéru ukončil v roce 2018. Za reprezentaci celkem sehrál 104 zápasů, ve kterých vstřelil 28 branek. Nejednou vedl národní tým jako jeho kapitán.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán