Hlavní obsah

Po nejlepší sezoně jde Najman do Finska. V Tampere rozšíří českou kolonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílí Tygři hlásí první velké oslabení. Severočechy opouští třetí nejproduktivnější útočník Adam Najman, který bude v příští sezoně hrát ve Finsku za Ilves Tampere. „Pro naši organizaci je odchod Adama velkou ztrátou,“ přiznává sportovní ředitel klubu a kouč Filip Pešán.

Foto: Radek Petrášek, ČTK
Článek

Z týmového pohledu již Adam Najman prožil lepší sezony, ale z osobního hlediska má za sebou nejpovedenější měsíce v kariéře. Navázat na vydařené období se 23letý útočník pokusí ve finské lize v dresu Ilves Tampere, kde rozšíří početnou českou kolonii. V minulé sezoně v klubu působili čeští hráči Málek, Hamrla, Mašín, Stránský a Kodýtek.

„Chtěl bych poděkovat Bílým Tygrům za krásných šest let, která jsem zde strávil,“ prohlásil Adam Najman, který se Severočechy letos ve čtvrtfinále nestačil na Spartu, za kterou hrál i jeho brácha Ondřej.

Adam v této sezoně odehrál základní část s bilancí 12+33. „Určitě to byla moje nejúspěšnější sezona,“ přiznal. V play off pak nastřádal v devíti duelech 6 bodů (1+5).

„Pro naši organizaci je odchod Adama velkou ztrátou, protože se ve svém mladém věku stal jedním z pilířů a lídrů A-týmu. Prošel naším rozvojovým programem v akademii a Benátkách, kde si svou pracovitostí vybojoval šanci a připravil se na tuhé boje v extralize. Je to komplexní hráč, který má celou budoucnost před sebou,“ poznamenal Filip Pešán.

Z Liberce tak odchází první z trojice výrazných mladých hráčů Rychlovský-Šír-Najman, kteří k sobě měli na severu blízko a v jeden čas spolu hráli i v jedné lajně. Odchod do zámoří se očekává u Jakuba Rychlovského, který se momentálně připravuje s českou reprezentací na mistrovství světa.

„Není na co čekat. Nechci to zakřiknout, ale myslím, že na to má, a nejsou to jen nějaká slova do větru,“ myslí si Rychlovského bývalý spoluhráč se zkušenostmi z NHL Ladislav Šmíd. Jan Šír by měl zamířit do Karlových Varů.

Liberec naopak smlouvu prodloužil s Martinem Faško-Rudášem, Jaromírem Perézem a obráncem Ianem McCoshenem. Vrátit do klubu by se měl podle informací Sport.cz i Radim Šimek a Adam musil z Pardubic a spekuluje se i o gólmanovi Petru Kváčovi, který před rokem z organizace zamířil do Rögle, s tím, že brankář Daniel Král zkusí rovněž zámoří.

V minulém týdnu musel fanoušky klubu uklidňovat ohledně klubové budoucnosti prezident klubu Petr Syrovátko, který je v Liberci zapleten v korupční kauze a policie ho začala stíhat, viní ho z uplácení. „S čistým svědomím chci ubezpečit všechny fanoušky Bílých Tygrů, že náš klub pokračuje v plné přípravě na nový ročník, a pevně věřím, že s podporou našich obchodních partnerů zajistíme krásné zážitky v příštích sezonách,“ vzkázal obviněný Petr Syrovátko.

Reklama