Hlavní obsah

Poplach před zápasem s Čechy! Rusové osočeni z porušení pravidel bubliny

Riga/Praha

V lotyšské Rize žijí všichni účastníci hokejového mistrovství světa v uzavřené bublině, aby bylo co nejmenší riziko nákazy koronavirem. Všichni se s nastoleným režimem musí vypořádat, pro ruskou výpravu ale zřejmě pravidla neplatí...

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jegor Jakovlev z Ruska a Libor Šulák a Tomáš Zohorna. Ilustrační foto.

Článek

Lotyšský fotograf Edijs Palens zveřejnil na svém Twitteru fotografii několika mužů v teplákových soupravách ruské federace, kteří si to štrádují k nedalekému nákupnímu centru. Bez roušek, bez respirátorů a mimo vyhrazený prostor?

Situace se odehrála pouhý den před zahájením šampionátu a upozornil na ni i ruský server Gazeta.ru. V lékařských předpisech od Mezinárodní hokejové federace se podle něj píše, že všichni členové realizačního týmu, kteří opustili vyhrazený prostor bubliny, mohou být ze šampionátu vyloučeni.

Ruská federace se brání, že žádného porušení pravidel se nedopustila. Prý šlo o členy realizačního týmu, kteří žijí odděleně od týmu, na které přísná pravidla bubliny neplatí a prý ani nepřijdou do styku s hráči. Údajně byli vyfoceni při cestě na testování. „Vše probíhá v souladu s předpisy Mezinárodní hokejové federace,“ řekl tiskový mluvčí ruské hokejové federace Marat Safin.

Rusové už se na šampionátu musí potýkat s řadou nepříjemností. Kvůli trestu za státem řízený doping nemohou nastupovat pod svou vlajkou, nemohou mít na dresech státní znak a nesmí jim při zápasech hrát ruská hymna.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Reklama

Související témata: