Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Nepovedená bitva se Švédskem! U nás hrála jen jedna pětka, zlobí se Nakládal

Dobrá nálada je pryč. Hodnocení druhého českého vystoupení na MS v pořadu Příklep extra na Sport.cz je hodně kritické. Čeští hokejisté totiž prohráli se Švédskem 3:5 a poprvé na šampionátu padli. „U nás hrála jen jedna pětka,“ poznamenal ve studiu Sport.cz obránce Jakub Nakládal. S kritikou se přidal i bývalý útočník Radek Duda. „Další lajny nemají chemii,“ prohlásil ostře. „Švédi byli lepší. Ne o tolik, ale vyvarovali se chyb. Individuální hrubky nás stály zápas,“ dodal Duda. Čas na rozbor nepovedeného duelu Češi mají, další utkání proti Rakousku odehrají na šampionátu až v úterý.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio Sport.cz k zápasu Česko - Švédsko s experty Jakubem Nakládalem a Radkem Dudou.Video: SPORT.CZ

 
Článek

Start do utkání měl přitom národní tým dobrý. Červenka získal puk v útočném pásmu a skóre otevřel David Krejčí. „Měli bychom být agresivnější v napadání. Vždyť první gól jsme dali jen díky dobrému presinku," říkal po první třetině Nakládal. Švédsko ještě před úvodní sirénou srovnalo a mělo více ze hry. „Musíme hrát pořád stejně a zůstat koncentrovaní celých šedesát minut. Hlavní je hra v obranném pásmu, protože Švédi dobře umí využít šance," varoval Duda.

Klíčovým momentem byl podle expertů vedoucí gól Tre kronor na začátku druhé části. „Nešťastné vyloučení Hertla, pak hákování Fleka a najednou to bylo tři na pět. Tím začala zkáza celé třetiny. Následovala laciný gól, kdy Švédové načapali Karla Vejmelku střelou na vyrážečku," hodnotil Duda.

Foto: Stanislava Benešová

Hostem hokejového studia PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz k utkání se Švédskem na mistrovství světa byl i Radek Duda.

Švédsko se dostalo do vedení 4:1 a až v závěru prostřední třetiny snižoval ranou v přesilovce Tomáš Kundrátek. „Soupeř byl jasně lepší a měl druhou část pod kontrolou. Snažili jsme se hru otevřít, z čehož vznikala spousta přečíslení. Vypadli jsme ze zápasu," mínil Nakládal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - ŠvédskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Už po čtyřiceti minutách si oba experti všimli, že druhá útočná formace Vrána – Hertl – Smejkal nefunguje podle představ. „Nevidím v útoku chemii. Formace bych protočil. Mezi obranou a útokem je hrozná díra. Je potřeba to trochu slepit, aby celé pětky hrály pospolu," radil Duda.

A s jeho tvrzení souhlasil po konci utkání i Nakládal. „Hrála jenom jedna pětka, to se dá těžko vyhrát. První formace s Krejčím, Červenkou a Blümelem byla nejvíc vidět. Proti tak těžkému soupeři je těžké vyhrát s jednou lajnou," uvědomoval si obránce. Elitní útok měl na svědomí dva ze tří gólů, Červenka si navíc připsal asistenci i na přesilovkovou trefu Kundrátka.

Foto: Stanislava Benešová

Hostem hokejového studia PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz k utkání se Švédskem na mistrovství světa byl i Jakub Nakládal.

Podle expertů je tak nutné před úterním utkáním s Rakouskem protočit formace. „Bude záležet, kdo přiletí. Tým si bude muset vyhodnotit, co je dobře a co špatně. Trenéři budou mít dlouhý večer a určitě budou přemýšlet, jak lajny poskládat," myslel si Duda.

Oba experti však chválili výkon Romana Červenky, který si v obou utkáních připsal tři nahrávky. „Ukázal už na olympiádě a teď i na mistrovství, že je důležité, jakou dostane roli. Je top hráč a má volnost, kterou dokáže využít," chválil Nakládal.

Posila české reprezentace pro hokejové MS už spěchá ze zámoří. Téma řeší pořad Příklep extra na Sport.czVideo: SPORT.CZ

Před utkáním s Rakouskem zůstává nad výběrem gólmanské jedničky. Karel Vejmelka totiž po čtyřech inkasovaných gólech střídal. „Do branky bych dal Dostyho," radil Duda a Nakládal s ním souhlasil. Lukáš Dostál odchytal už úvodní utkání s Velkou Británií a z 18 střel inkasoval jedinkrát.

Duda si myslí, že tým žádnou speciální motivaci proti papírově slabšímu soupeři, který však sebral Spojeným státům bod, nepotřebuje. „Hráči mají českého lva na svých bedrech a už to je ohromná zodpovědnost a motivace. Rakušané jsou houževnatý soupeř a získal sebevědomí. Ale strachovat se z takového soupeře není dobrá cesta. Přeju klukům výhru, hlavně ať všichni šlapou jako tým," dodal bývalý útočník.

Reklama